Witam. Posiadam komputer jak w temacie, HP DC 5750 SFF z porocesorem Athlon64 X2 3800+. Włożyłem do niego kartę graficzną nVidia GeForce 8400GS 64bit 512 z HDMI. Karta może słaba przez te 64bity, ale komputera używam głównie do oglądania filmów. Aktualnie podłączyłem go do TV LCD 26’ po przez zwykły przewód analogowy DVI >> D-SUB, a dźwięk również analogowo Jackiem 3,5 mm. Ogólnie wszystko działa bardzo dobrze. Ale wciąż nurtuje mnie aby podłączyć wszystko przez HDMI. Grafika posiada dodatkowe gniazdko na sobie w który wpina sie przewód, a drugą stronę następnie w płyte główną do złącza S/PDIF. Jednak moja płyta główna nie posiada takiego złącza. Zato są dwa inne, od zitegrowanego głośnika w obudowie, oraz AUX audio. Moje pytanie co się stanie, gdy spróbuję wpiąć ten kabelek do jednego z powyższych złącz? Zakładam że nie będzie działać to prawidłowo, ponieważ S/PDIF jest cyfrowe, a wymienione przezemnie analogowe. Proszę o weryfikację. Poniżej schemat płyty, P6 i P11 to złącza o których pisałem wyżej.
Co do złącza AUX to jest to złącze wejściowe (a nie wyjście dźwięku) przeznaczone do połączenia analogowo napędu CD/DVD z wbudowaną kartą dźwiękową ale oczywiście jest to standardowe analogowe złącze stereo Audio In i przez odpowiednią przejściówkę można by tam podłączyć dowolne źródłu analogowego dźwięku stereo.
A złącze głośniczka to już zupełnie się nie nadaje bo tam są tylko proste dźwięki systemowe tzw. piknięcia.
Dziękuję za odpowiedź, wiem że sam sobie odpowiedziałem, ale pewności nie miałem. Jednak w kwestii złącza głośniczka zintegrowanego w obudowie to działa on jak każdy inny wpięty po przez Jack 3.5mm :-) A gdybym jednak chciał wykorzystać HDMI i S/PDIF to zapewne musiał bym dokupić jakąś kartę dźwiękową pod PCI/PCIE ale o niskim profilu. Czy mogę prosić o polecenie takowej, za nie wygórowane pieniądze i oczywiście ze złączem w który będę mógł wpiąć w/w kabelek.