Otóż mam pewien problem z routerem Linksys WAG200G. Zamierzam podzielić nerwostradę na dwa PC-ty. PC1 będzie połączony kablem z routerem, natomiast PC2 będzie miał neta przez WiFi. Na razie stoję przy instalacji routera O.o Przy domyślnych ustawieniach połączenia lokalnego, tj. adres i maska sieci ustawione na automatyczne, instalator stoi w momencie wykrywania sieci. Niestety jakiś problem sobie znajduje i radzi sprawdzić okablowanie. Screen:
Potem przeczytałem temat przyklejony na pclabie. Skutkiem czego doinstalowałem “Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/Net”, ustawiłem IP na 192.168.0.1, maskę podsieci na 255.255.255.0. Resztę, czyli bramę domyślną i DNSy pozostawiłem puste. Instalator ruszył dalej, ale moim oczom ukazała się kolejna ramka. Screen:
Przeczytałem, wpisałem “admin” i nic. Wyskakuje komunikat o nieprawidłowym haśle.
Całość ustawień aktualnie wygląda tak:
Co robić ? Może ktoś miał już styczność z tym routerem i potrafi coś doradzić?
Sukces! Udało mi się go postawić, chociaż nie wiem totalnie jak tego dokonałem Bawiłem się resetem, uruchomił się, nie było “ograniczenia łączności”, wpisałem 192.168.1.1 w przeglądarkę, podałem login i pass neo i zatrybilo Świetnie! Teraz pozostaje włączyć drugiego kompa do sieci
Dzięki JNJN za naprowadzenie
edit: Drugi komp wykrył sieć za pierwszym podejściem, działa net, chociaż tylko 2-3 kreski zasięgu Cudo!
Mam tak samo Wag200g ale jedyne co zrobiłem to podłączyłem go kabelkami i powyrywałem sobie troszkę włosów z głowy prosił bym o instrukcję był bym bardzo wdzięczny