Podłączenie kabla powoduje reset routera


(mateusz-1991) #1

Witam,

Mam pewien problem z moim routerem TP LINK WR543G. Problem objawia się następująco: do dziś miałem do routera podłączone 3 kable pod LAN i 1 antenowy (z internetu radiowego). Dziś router zaczął się resetować co jakiś czas. Doszedłem do wniosku, że jeden z kabli podłączonych pod routera przez LAN powoduje to. Pomyślałem wpierw o wtyczce RJ-45 tegoż felernego kabla. Więc odciąłem i zamontowałem nową wtyczkę (przepraszam jeśli ująłem to niefachowo). Czy działa? Nie wiem. Router resetuje się co chwile i nie dane jest mi sprawdzenie tego. Czy nieprawidłowe podłączenie może spowodować takie rzeczy? Z tego co mi wiadomo źle ustawione kolory powodują tylko brak dostępu do sieci. Mam rację?

Może mi ktoś powiedzieć czemu dzieją się takie resety po podłączeniu tegoż jednego kabla?

P.S.

Jeśli napisałem coś niepoprawnie, niezrozumiale proszę o wybaczenie - jestem trochę dziś roztargniony :wink: (nie z powodu internetu - bez niego też żyć umiem :stuck_out_tongue: )


(thommy181) #2

Sprawdź urządzenie, które jest podłączone tym jednym kablem, sprawdź też drugą końcówkę kabla.


(manieKMP) #3

Czy z routerem było coś robione (coś się stało) przed wystąpieniem problemu?

Sprawdzałeś gniazda eth. w tp-link'u, czy się przypadkiem styki nie zwarły?

Zaleciłbym aktualizację firmware'u (jeśli jest nowsza od obecnej), ale jeśli router się resetuje co chwilę...

Możesz zobaczyć co będzie jak dasz mu "odpocząć" na jakieś 5-10 minut (wyłącz go z prądu na ten czas i włącz z powrotem)?

Jak wygląda ten reset?

Takie rzeczy pojawiłyby się raczej od razu, a nie sądzę byś tak skonfigurowaną sieć miał dopiero od dziś, chyba że było "kombinowane" (zalania, spięcia, upadki, wgrywanie nieoficjalnego firmware'u itp. itd.)

To jak to w końcu jest, stwierdziłeś przecież, że nie możesz sprawdzić "naprawionego" kabla ze względu na resety co chwilę. Jak nie podpinasz tego problematycznego kabla, to router normalnie działa?


(mateusz-1991) #4

@manieKMP

Moja nieścisłość. Jak kabel jest niepodłączony to nie występują resety. Sytuacja zmienia się po podłączeniu tego jednego (felernego) kabla.

Jak wygląda reset? Podłączam owy kabel i w przeciągu 5 sekund następuje reset. Wczoraj miałem burzę. Odpoczęło urządzenie więc kilka godzin. Niestety problem występuje nadal (tylko jak podłącze ten jeden kabel).

Co do wszelakich "kombinowań" - nie miało miejsca. Router leży sobie spokojnie (tak od ponad roku) na poddaszu przykryty. W samym oprogramowaniu jak i ustawieniach nic nie było zmieniane.

Powiem szczerze - jestem informatykiem i sieci komputerowe są moją pasją, ale ten problem jest dość ciekawy. Jakoż sam nie wiem cóż poczynić wolałem się zapytać/upewnić. Dziś zabiorę się za robienie drugiego wtyku (pierwszy zrobiony). Może być, że mu coś dolega - odłożyłem na później, bo wyszedłem z założenia, że jak już to wtyk, który dość często jest podłączany i odłączany od komputera.

Dziękuję za pomoc. Idę walczyć z tym dalej:)