Witam. Kupiłem sobie glośniki 5.1 ale mam karte dźwiękową zintegrowaną Nie ma tego efektu jaki powienien być na tych gloćnikach. I tu mam pytanie. Czy da sie podpiąć karte dźwiękową niezintegrowaną jeżeli mam już jedną zintegrowaną ;)? Jeżeli nie to może jest jakiś inny sposób ;]?
Dokładniej jakiego efektu?
Oczywiście możesz zamontować zewnętrzną kartę dźwiękową jak masz wolny slot PCI lub PCI-e x1.
Efektu przestrzennego. Co do tych kart zewnętrznych… Drogie są? Możesz coś doradzić?
a nie możesz sobie na allegro papatrzeć aby się dowiedzieć czy są drogie ?
Najlepiej napisz ile możesz wydać na kartę.
Hmm w zasadzie nie wiem ile mogę wydać… Jeżeli znalazłbym jakąś tania pomyslałbym nad kupnem. Mam jeszcze takie pytanie. Jeżeli kupiłbym taka kartę zewnętrzną nie kolidowałyby z ta karta zintegrowana przy procesorze? Bo rozumiem ze wewnętrznej karty podpiąć już nie mogę?
Oczywiście,że mozesz kupić wewnętrzną kartę,zintegrowaną można wyłączyć w biosie.
Przy podłączaniu zewnętrznej karty również trzeba będzie wyłączyć tą zintegrowana kartę? I jak sie ja wyłacza ;)?
będzie działać, sam mam taką
nie trzeba
poprostu masz dwie karty nic nie bedize sobie przeszkadzać
zar3k
Nie wiem czy to widać, ale na forum używamy polskiej pisowni.
Proszę więc edytować własne posta i usunąć błędy.
A jeszcze takie pytanie Nie może być to jakakolwiek karta prawda? Musi być specjalna żeby chodziły na niej głośniki 5.1?
Po włożeniu zewnętrznej karty zintegrowaną zaleca sie wyłączyć w biosie
Witam raz jeszcze Zdecydowałem się na kartę wewnętrzną. Moglibyście coś doradzić do głośników 5.1(Creative 6100)? Tak do 50zł. Chociaż jeżeli byłoby coś droższego (w granicach rozsądku ;))też mogłoby być. Wejście PCI. Czym trzeba się sugerować dobierając sobie taką kartę?
czy ja dobrze rozumiem ?
chcesz głośniki 5.1 za 50,- ?? :o
:lol:
Witam.
Przeczytałem cały wątek.
Nikt nie zadał pytania odnośnie Twojej płyty głównej.
Jesteś pewien, że zintegrowana karta dźwiękowa rzeczywiście nie obsługuje dźwięku przestrzennego ?
Może coś przeoczyłeś ? Napisz jaką masz płytę główną ?
Już z przed trzech lat zintegrowane karty dźwiękowe na niektórych płytach głównych obsługiwały dźwięk przestrzenny.
Zobacz na moim przykładzie GA-8IPE1000-L (zintegrowana 6-kanałowa karta dźwiękowa AC’ 97 z funkcją Jack-Sensing).
Lepiej najpierw sprawdzić.
Nie… Napisałem czy moglibyście coś doradzić DO głośników 5.1. To COŚ jak łatwo się domyśleć to karta dźwiękowa.
Od karty dżwiękowej ida tylko 3 wyjścia. W tym jedna na mikrofon i coś jeszcze więc raczej nie obsługuje dźwięku przestrzennego. Muszę jechać na 2 rozgałęźnikach Nie wiem jeszcze jaką mam płytę główną ale się dowiem
zedytuję post jak sprawdzę. Poza tym komputer ma już około 7 lat więc ta karta to chyba nie obsługuje 3d ;]
EDIT:
tyle udało mi sie zdobyć informacji o mojej płycie głównej:
Witam.
Kolego, czytać to ja potrafię. To “COŚ” masz zintegrowane z płytą główną.
Tylko trzeba dokładnie sprawdzić jakie to “COŚ” ma parametry.
Nie prawda. To, że są tylko trzy wyjścia, nie świadczy, że nie można obsłużyć dźwięku 5.1
Poczytaj : Głośniki 5.1 - jak podłączyć ?.
Moja płyta główna ma też tylko 3 wyjścia “audio” a obsługuje dźwięk 6-cio kanałowy.
Teraz już sprawa jest jasna. Twoja zintegrowana karta dźwiękowa jest 4-kanałowa
AC97 Audio Codec (CMI9738, 4 Channels)
… a zadaj sobie pytanie jak możesz mieć obsługę 4-kanałów jak masz tylko 3 wyjścia ?
Jednak można obsłużyć 4 kanały.
… jak wyżej.
PS.
Lepiej zawsze do końca się upewnić co do parametrów danego sprzętu.
@Maryś
Tamten post nie był adresowany do Ciebie tylko do Pana wyżej
A teraz… Przeglądnąłem forum które mi dałeś. Niestety ja nie mam w komputerze żadnych programów do karty dźwiękowej, płyty głównej. Jak więc mogę pozmieniac wyjścia w karcie aby podłączyc moje głośniki?