Akurat nie TV a Kino nie podoła wyzwaniu w tym przypadku - bo pozwala na podłączenie (2 głośników - prawy lewy, centralnego i subwoofera)
Dekoder masz podłączony przez HDMI to powinno ogarnąć dźwięk 5.1
TV ma wyjście optyczne, którym puścić 5.1 do np kina
ale to kino nie ma odpowiedniego wejścia.
Pewnie można walczyć przez jakiś konverter który umożliwi połaczenie sygnału optycznego i podpięcie go na stereo we wzmacniaczu, ale taniej będzie połączyć to zwykłym chinczem - białe i czerwone wtyki na tv i kinie domowym.
Podłączyć je podłączysz używając odpowiednich wtyczek, tylko będą grały bardzo cichutko, możliwe że nawet niesłyszalnie, bo do tego potrzebny jest wzmacniacz.
Rozumiem I to będzie dźwięk stereo niestety? A podłączając głośniki 5.1 do karty dźwiękowej + wzmacniacz to będzie dobrze działać? Wiem że wam trochę w mózgach pomieszam.
Podłączyłeś zielone wyjście z karty dźwiękowej ? Aux jest wzmacniane w kinie więc nie powinno być takiej sytuacji (Paranienormalny pisał o podłączenie bezpośrednim, a nie przez wzmacniacz)
Tak podłączyłem zielone, mam kabel którym kiedyś łączyłem TV i MP4, tzn. jest podłączenie słuchawkowe, białe i czerwone (AUX) i jeszcze chyba na obraz czyli żółte.
A co to jest ten Music Port? Bo w instrukcji nie jest za dobrze opisane.
Nie wiem o co chodziło konkretnie z tym stereo, czy to miały być 4 głośniki czy 2 (lewy, prawy) .
Podłączyłem AUX pod kartę zintegrowaną , a potem pod Xonara i nagle cud, bez szumu zaczęło działać bardzo ładnie, potem podłączyłem głośnik basowy i centralny i one też działają, a 2 tylnie czyli do pełnego 5.1 potrzebne mi nie są.
Dzięki wszystkim za pomoc, bo bardzo mi się przydała. Temat rozwiązany.
Będą grać cicho, gdyż karta ma wzmacniacz słuchawkowy, a nie głośnikowy. Słuchawki generują dźwięk o wiele mniejszej mocy niż głośniki - stąd też taki efekt.