W tej chwili mam monitor z takimi wejściami
oraz kartę graficzną z DVI (brak na monitorze) oraz HDMI i VGA/D-SUB. Obecnie monitor mam połączony przez VGA/D-SUB i czy opłaca się połączyć monitor przez HDMI i ewentualnie w codziennym użytkowaniu co zyskam lub nie.Przez HDMI Szybsze łącze
VGA Też spok
Podłączając przez HDMI przede wszystkim uzyskasz wyższe odświeżanie ekranu przy rozdzielczości FHD.
Odświeżanie i tak mam 60 Hz. Czyli wychodzi że nie bardzo się opłaca (koszt kabla HDMI cha, cha) tym bardziej że planuję wymianę karty i monitora za jakieś pół roku. Dzięki za odpowiedzi
Cena kabla HDMI
5,78 zł https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-hdmi-1-4-high-speed-2m-ethernet-gold-9239123388
Jeśli nie masz smart-a na allegro (a napewno masz bo z okazji Pandemii był darmowy miesiąc) to z dostawą od 15 zł
Nie tak drogo 100 zł nie kosztuje XD
Tak z ciekawości. Właśnie kupiłem kabel HDMI i nie 1,4 a 2,0 (1.5 m) co prawda do telewizora i to za całe 14,99 zł.
Pamiętaj, że są różne wersje HDMI. Ty kupiłeś 1.4 aktualnie najnowsza wersja to 2.1
Napisałem że kupiłem kabel HDMI 2.0. A tak z ciekawości podłączyłem stary kabel HDMI o ile pamiętam 1.4 do komputera i karty graficznej i obraz był “tragiczny”, wróciłem do VGA i jest super.
VGA to sygnał analogowy, po HDMI idzie cyfrowy więc oczywiście lepiej użyć HDMI.
Wow chybakażdy wie…
Tylko poprostu lepiej użyć kabla 2.0 niż 1.4🌍
A jeśli 1.4 to krótkiego od dobrego sprzedawcy
akurat to musiała być gdzieś usterka. Ponieważ każde HDMI nawet 1.0 jest lepsze od VGA.
VGA to muzeum. To pamięta jeszcze lata 80 i 90 ubiegłego wieku.