Podłączenie PC do starego telewizora

Witam

Naczytałem się sporo artykułów na temat podłączania TV do kompa. Niestety, w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi.

Mój problem wynika z tego że telewizor ma już swoje lata i jest wyposażony tylko w 4 złącza: AUDIO I VIDEO OUT oraz AUDIO I VIDEO IN.

Na karcie graficznej mam złącze S-VIDEO. Próbowałem różnych kombinacji ale nic z tego nie wyszło.

Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym? Nie żeby mi jakoś zależało ale jestem ciekaw jak będzie wyglądał obraz z kompa na TV

do ogladania filmów może jakoś się nada jednak do pracy nie bardzo, jesli jest to stary TV to będziesz miał sporo gorszą jakość niż na monitorze. Większość kart w wyjściu S-video zawiera wyjście composite wiec przepinka nie jest trudna do zrobienia, jednak jak trzeba nam sumować sygnały z s-video nie jest to trudne jednak jakość marna.

Napisz ile masz pinów w owym gnieździe.

jeśli TV akurat stoi obok kompa do ogladania filmów w niskiej jakości można go wykorzystać, jednak jeśli nie musi tam stać to szkoda miejsca sobie nim zajmować.

http://www.komputerswiat.pl/media/31898 … ddr3-2.jpg

standardowe S-video ma 4 piny te w środku to wyprowadzenie composite, w osprzęcie od karty powinieneś mieć przejściówkę.

podobną do takiej (a może być b ez kabla tylko dwa gniazda zalane w tworzywie)

http://www.hisdigital.com/UserFiles/pro … 3_1466.jpg

nic takiego nie miałem

no ale załóżmy że mam

co dalej?

podłaczasz jedno do drugiego i do dzieła.

tzn? bo ja kompletnie nie wiem co dalej #-o

Wtedy podłączasz przejściówkę do karty graficznej, a z drugiej strony podłączasz kabel chinch-chinch i wtedy podłączasz to do VIDEO IN w Tv. I teraz czy dźwięk chcesz odtwarzać z głośników komputerowych czy z tv ?

raz z TV a raz z kompa

zależnie od sytuacji :slight_smile:

Dodane 22.04.2011 (Pt) 18:33

a trzeba coś konfigurować w sterach od grafy?

Jeśli będziesz chciał dźwięk z Tv będziesz potrzebował jeszcze takiego kabla, którego z jednej strony podłączasz pod Tv a z drugiej pod kartę dźwiękową.

podłączyłem jak mówiliście ale nic się nie dzieje

kanał AV ale tylko czarny obraz,

może trzeba coś w sterownikach ustawić?

Napisz z jakiego systemu korzystasz. Wejdź w Panel sterowania > Panel sterowania NVIDIA > Konfiguracja wielu monitorów ( lub coś podobnego, nie pamiętam) i tam wybierasz czy ma być obraz rozciągnięty na 2 ekrany, sklonowany itp.

Win7 i mam Radeona, nie GF’a :slight_smile:

Aha, #-o faktycznie pomyliło mi się. Spróbuj użyć skrótu WIN + P i wybierz klonowanie.