Podłączenie pendriva SANDISK pod telefon uszkodziło go

Witam podłączyłem dzisiaj Pendriva SanDisk 32 pod port USB telefonu przez przejściówkę OTG telefon nie znalazł urządzenia, podłączeniu go pod komputer niebieska dioda na pendrive miga ale nie znajduje urządzenia w CMD również go nie widać, W Ubuntu brak wykrycia urządzenia po podłączaniu pod USB. Myśle przypadek pendrive po prostu się popsuł wcześniej, po podłączeniu pendriva hyperX pod telefon wszystko Ok, potem pod komputer również Ok,

Postanowiłem zaryzykować, posiadam bliźniaczy pendrive SanDisk podłączyłem go pod komputer, działa, podłączyłem go pod telefon działa,
ponowne podłączenie do komputera nie działa, pod telefon nie działa

Nie ryzykuje i nie podłączam ponownie HyperXpod OTG wolałbym nie stracić kolejnego Pendriva,

Telefon pod który podłączałem pendrive to Asus Zenfon 5z android 10

Programy typu ChipGenius, USBFormatTool, usbdeview nie widza “uszkodzonych” pendrive,

Edit: Ubuntu nie widzi pendriwów, Mint nie widzi, UEFI nie widzi,
zaryzykowałem podłaczyłem HyperX pod telefon działa potem pod komputerem również działa.

Proszę o pomoc, jakaś podpowiedź w jaki sposób próbować ratować pendrivy,

Lub przynajmniej wyjaśnienie co się stało

Z góry dzięki za odpowiedź

Sprawdź pod Ubuntu:
dmesg -wH
i następnie podłącz pendrive, pokaż co się pojawiło, po podłączeniu.

Potem to samo z:
udevadm monitor
(też podłącz po wpisaniu powyższego polecenia i pokaż, co się pojawiło)

Zarówno przy aktywnej komendzie

jak i

nic się nie zmienia w wyświetlanych informacjach, podczas odłączenia lub podłączenia SanDisków, przy innych urządzeniach usb logi się zmieniają,

Więc chyba zostałem nieszczęśliwych posiadaczem dwóch pendrive których jedyną funkcją użytkową jest efekt oddychającej niebieskiej diody :frowning:

Mam nauczkę na przyszłość że korzystanie z taniej przejściówki OTG z allegro jest niebezpieczne,
zastanawiam się tylko czy to te SanDiski były wrażliwe, czy to winna telefonu, mam obawy by testować podłączanie innych urządzeń pod telefon, następnym razem zamiast pendriva mogę uwalić telefon,

Myszka pod OTG działa,

Marzenia o graniu na telefonie na nocnej zmianie dzięki usłudze Nvidia Now odchodzą w zapomnienie :frowning:

Mi smartfon jeszcze nie zespół żadnego pendrive, tym bardziej Sandiska. Ale to może mam szczęście, a może zasługa “markowego chińskiego smartfona Xiaomi” i “markowej chińskiej przejściówki” na dodatek noname usb-c-OTG.

W sumie to masz 50%/50% smartfon-przejściówka, że Ci uszkadza pendrive.
Ja stawiam na przejściówkę :slight_smile:, bo już znam takie przypadki.