Podlaczenie plyty glownej


(Rafiqs) #1

Mam problem. podlaczylem zasilacz i cala reszte i te kabelki od diod i wlacznika wg schematu, ale komp nawet nie odpalil. O co moze chodzic ?? bateria na plycie jest dobra. Jest jeszcze cos takiego: Przy tych laczach do HDD LED, speaker i reszty jest w kilku miejscach "+" a na kablach nie ma zadnego oznaczenia. Jest tylko jakis malutki trojkacik po jednej stronie. Acha, na schemacie jest miejsce na Keylock i ja podlaczylem tam kabel idacy od wlacznika, byl jedynym bez napisu, a reszta miala oznaczenie. No ale komp nawet nie odpalil. Sprawdzalem zasilacz i procesor na innym kompie i wszystko jest ok. Plyta tez jest ok. Plyta to MS 6117. POMOCY


(Figc) #2

a pamięć RAM :roll: karta grafiki :roll: wszystko dobrze dociśnięte :roll:


(Xiao19) #3

dobrze podlaczyles

SWPWR lub PWR np.

jak spox to tylko jest problems poszedl ci zasilacz


(Lewy) #4

2 pytania:

Jakiej firmy masz plyte?

Jaką masz obudowe?


(Rafiqs) #5

wszystko podociskane, ram sprawny, zasilacz tez plyta ms 6117. Plyta ATX A mozna jakos sprawdzis czy z tego zlacza w ktorym podlacza sie zasilanie plyty dalej idzie prad na wszystkie urzadzenia ??


(Qbek50) #6

kilka dni temu miałem np takiego zonka ze zle podlączyłem taśme do stacji dyskietek i komp wogóle nie wypalił. Wieć posprawdzaj czy wszystko masz dokładnie podłączone !


(Figc) #7

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale podpięcie miernika powinno wystarczyć :roll:


(Rafiqs) #8

chodzi mi o to czy mozna podlaczyc sie miernikiem np w miejsce gdzie wlaczony powinien byc kabel z guzika POwer i zrobic zwarcie i zobaczyc czy jest jakis prad tam ?? I jakiego rzedu sa wartosci takiego pradu ??


(Lwm) #9

wyjmij plyte z obudowy i sprawdz ,moze jest jakies zwarcie w obudowie??


(Rafiqs) #10

sprawdzilem wszystkie polaczenia jeszcze raz. Napiecie na wyjsciu z plyty tych dwoch drucikow do podlaczenia z przyciskiem POWER wynosi 4,97 V, wlacznik jest sprawny (sprawdzilem miernikiem i zamyka obwod), ale mimo to komp nawet nie ruszy. Watpie zeby bylo zwarcie, ale tez to przy najblizszej okazji sprawdze. Ma ktos jeszcze jakis pomysl ??


(Czterytel) #11

Zasiłacze do kompów to w zasilacze impulsowe i bez obciążenia (czytaj : bez sprawnego obwodu) mierzenie napięć to strata czasu.

Jeśli z płyty głównej do zasilacza nie trafia impuls sterujący (powodujący załączenie zasilacza) to w sumie nie wiadomo czy awarii uległ zasilacz czy płyta. Jesli jesteś pewny prawidłowości podłaczenia twrdych dysków, pamięci, procka, etc... to radzę wypróbować zasilacz u "zaprzyjaźnionej rodziny".

Jeśli tam komp będzie pracował to w/g wszytkich znaków na niebie płyta jest uwalona.

Kabelki których podłączenia nie jesteś pewien poprostu tymczasowo odłącz.


(system) #12

Na Abicie BE6 miałem tak że w instrukcji były żle podane miejsca gdzie trzeba podpiąć Power, reset ip. Sprawdz czy u ciebie też tak jest


(Rafiqs) #13

moze bede mial teraz troche czasu zeby znowu sie z ta plyta pobawic. Mam takie pytanie: jezeli byloby tak jak pisze Killer, ze miejsca podpiecia na schemacie sa zle podane to czy mozna podlaczac sam power po kolei tak zeby sprawdzisc wszystkie mozliwosci ?? I czy podpiecie go juz we wlasciwym miejscu pozwoli uruchomic kompa mimo to, ze reszta diod i reset nie bedzie podpieta ??