Coraz bardziej zabawny jesteś
A więc pytanie nr. 1 Dlaczego za każdym razem gdy ponownie uruchamiam komputer internet jest niedostępny? Router jest bezpośrednio połączony z komputerem poprzez kabel zakończony RJ45. Żeby móc korzystać na komputerze z internetu muszę wyłączyć i włączyć ponownie router przy włączonym wcześniej komputerze. Dodam że router nie jest w ogóle wyłączany z zasilania, tylko komputer.
Edit: Problem naprawił się sam po tym jak według zaleceń wyłączyłem DHCP
Pytanie nr. 2 Czy to źle że podczas konfiguracji na stronie internetowej większość rzeczy pozostawiłem z wartością domyślną bo po prostu nie rozumiałem co one oznaczają?
Pytanie nr. 3 Czy ma to jakieś znaczenie w jaki sposób podepnę do routera wtyczki RJ45 (czy obok siebie czy z przerwą między nimi) tak jak w przypadku np.: kości RAM?
Pytanie nr. 4 Czy diody wtyczek RJ45 (te dwie ostatnie) powinny non-stop migać, jedna szybciej druga wolniej?
Zanim odpowiem Ci na pytania: na obecnej konfiguracji na komputerze pokaż wynik komendy ipconfig /all
- wejdź w tryb linii poleceń (cmd),
- wpisz: ipconfig /all
No to lecimy… Najpierw scenariusz, jak nie miałeś routera…
Jak widzisz, żeby komputer czy telefon działał w sieci poza medium (np. kabelkiem, czy wifi) potrzebuje adresów IP, które np. wpisuje się “z palca”. W Twoim przypadku:
IP indywidualny dla każdego komputera w sieci: 192.168.206.64
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna (czyli adres routera/wyjście do internetu): 192.168.206.11
No ale że jest to niewygodne do zarządzania, wymyślono coś takiego jak serwer DHCP: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dynamic_Host_Configuration_Protocol
Działa to w ten sposób:
- włączasz do swojej skrzynki od dostawcy (tego “zasilacza” z wtyczką RJ45_) komputer
- Twój komputer nie ma ustawionego adresu IP, ale ma ustawione “pobieranie” z DHCP, więc zaczyna się próba uzyskania adresu IP przez rozgłoszenie takiej chęci po całej podsieci (255.255.255.255):
a) DISCOVERY - “hej, jestem komputerem w sieci, co potrzebuje ustawień, ktoś mi je może dać?”
b) OFFER - odzywa się Twój router z uruchomioną usługą DHCP: “no ja ci mogę dać adres IP, chcesz?”
c) REQUEST - twój komputer: "no to daj mi adres IP,
d) ACKNOWLEDGE - router z DHCP: "no to ja dla ciebie rezerwuję 192.168.206.64 a ty użyj takiego adresu, maski 255.255.255.0, bramy 192.168.206.11, dodatkowo jestem też serwerem DNS
Teraz… wpiąłeś do jednego z żółtych gniazdek “skrzynkę” od dostawcy. Ten router ADSL co masz zaczął w tym momencie pełnić rolę rozdzielacza jednego kabla na trzy (trzy wolne gniazdka) - można to porównać z przedłużaczem do prądu z 3 gniazdkami. No ale jako to kolejny router w sieci… miał też włączony serwer DHCP. Wpinasz teraz w niego komputer, czy telefon no i znowu:
- potrzebuję adres IP, ma ktoś dla mnie?
W sieci są jednak dwa serwery DHCP i który pierwszy odpowie z tym będzie komunikacja. Zgłasza się nagle ten Twój router jako pierwszy - no ja mam DHCP, chcesz IP?
- no chcę
- no to masz IP 192.168.1.10, gateway (brama) 192.168.1.1 itd.
W tej chwili komputer otrzymuje złe ustawienia - tj. próbuje używać tego tplinka jako “wyjścia” do internetu z nadzieją, że w gniazdku RJ-11 jest np. linia telefonicza… a tu zonk, nie ma tam internetu, więc pakiety z sieci nie mogą się “wytrasować” (znaleźć drogi do internetu/routingu)
Co zrobiliśmy? Wyłączyliśmy więc serwer DHCP, to urządzenie tplink stało się tylko ‘rozdzielaczem’ kabla (switchem) + wifi (AP).
- nic tam nie musisz już zmieniać, funkcje routera są zupełnie nieużywane.
- kolejność nie ma znaczenia, czaaaasadmi jednen port może mieć przypisane dodatkowe funkcje (np. DMZ itd.), ale z racji tego, że nie używamy routera, to nie ma to znaczenia
- lampki 4 identyczne to pewnie gdzie jest wpięty kabel. Ta, gdzie jest wpięty router od dostawcy może migać najczęściej, bo przecież jak mówiłeś używasz jeszcze wifi. Pozostała lampka byś musiał wrzucić zrzut ekranu z instrukcji (tplink ma wszystkie instrukcje na stronie), to pewnie wifi, lub router (ADSL), który nie może zestawić połączenia (bo jest nieużywany…).
Jeszcze raz - na tym urządzeniu za bardzo już nic nie masz do ustawiania. Z czasem jakby coś Ci przestało działać może się jednak skończyć na zakupie routera z gniazdkiem RJ45.
Genialnie wytłumaczone! Co do pytania nr. 3 to przeszukałem instrukcje do mojego routera ze strony tplinka i wygląda na to że jest w porządku wszystko. Świeci się to co ma się świecić i miga to co ma migać.
Dziękuję Ci pięknie za całą Twoją pomoc, mój problem został zażegnany i ciekawość zaspokojona w stu procentach! Oby więcej takich ludzi na świecie!
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.