Podłączenie routera bez gniazda telefonicznego

Witam wszystkich, otóż dostałem router tp-link TD-W8961N i w instrukcji jest napisane że wymaga on podłączenia do gniazda telefonicznego kabelkiem RJ-11. Niestety problem polega na tym że ja nie posiadam u siebie takiego gniazda, zawsze miałem internet radiowy bezpośrednio podłączony od satelity na dworze do małego zasilacza wpinanego do zwykłego gniazdka w domu i od tego zasilacza poprowadzony dalej kabel RJ-45 bezpośrednio do komputera. Pytanie teraz czy jest jakiś sposób na poprawne podłączenie i działanie takiego routera bez wykorzystywania gniazda telefonicznego? Głupio mi teraz powiedzieć osobie od której go dostałem, że jednak dla mnie się nie nadaje.

Niestety nie, masz router z modemem ADSL2+ a potrzebujesz zwykły router ze złączem WAN na RJ45.

Ech szkoda, myślałem że będzie dało się to jakoś obejść bo podpiąłem kabel z RJ45 od tego zasilacza do routera i kolejny od routera do komputera, skonfigurowałem i na komputerze działa normalnie internet oraz urządzenia przenośne wykrywają WiFi lecz już nie łączą i to mi dało kropelke nadziei, ale ok trzeba będzie zwrócić router :confused:

Co to xDSL? To nazwa tych routerów które podłącza się w całości przez kable zakończone RJ45?

xDSL jak sama nazwa wskazuje powinien mieć wbudowany “modem”, więc powinien mieć RJ-11.

Żadne. Router to router. xDSL sugeruje, że ma wbudowany “modem”. Router jest urządzeniem “trasującym” a co jest po stronie WANu to tylko wyobraźnia producenta:

• wspomniany xDSL
  • RJ-45 (który może dać dostęp do zwykłego “lanu”, jak i np. tryb bridge do kolejnego urządzenia, np. dodatkowego modemu
  • może być to i jakiś inny rodzaj technologi dostarczenia sygnału, jak to ma miejsce np. ‘kablówkach’, gdzie wchodzi przewód antenowy.

Może tak… (pomijając standardowe Twoje atakowanie i jak zwykle samobiczowanie i wyzywanie siebie samego od debili…). xDSL to zbiorcza nazwa dla linii cyfrowych. Od czasów ISDM, VDSL, czy innych HDSL jest to jednak głównie wbudowany “modem”. Standardowe urządzenie SOHO w domu w rzeczywistości to kilka urządzeń (all-in-one)

• switch,
  • AP,
  • wyżej wymieniony modem, lub
  • router,
  • NAT
  • serwer DHCP, DNS

Powoływanie się na komputerŚwiat i takie bzudry pominę chyba jednak milczeniem… Wrzucam jako obrazek, żeby nie indeksowało się w internecie.

Np. pierwszy z brzegu:

Przejedź do sekcji “Przykłady technologii DSL”:
DSL (ang. X digital subscriber line ) to zbiorowe określenie wszystkich technologii cyfrowych linii abonenckich, używających wielu schematów modulacji w transmisji danych przez symetryczne linie miedziane. Pierwszy x w nazwie jest zamiennikiem początkowej litery, pod którą ukrywa się dana specyfikacja

Nie edytuj po udzieleniu mojej odpowiedzi. Napisz czego nadal nie rozumiesz, postaram się wytłumaczyć.
xDSL to ADSL/VDSL. Router to router.

Który to taki model bez RJ-11? Co do artykułu z KomputerŚwiat - jak się wpiąć takim urządzeniem xDSL do “kablówki”?

Straszne bzdury… Zacznij może od takich haseł: model OSI

Nie muszę, miałeś na to 15 lat. https://pl.wikipedia.org/wiki/Model_OSI

Abstrahując od całej tej dyskusji… czyli powinienem szukać routera z jakimi oznaczeniami?

Próbowałeś może na obecnym TD-W8961N zalogować się do niego i wyłączyć DHCP (wtedy ten TD-W8961N będzie pełnił tylko rolę switcha i wifi (AP)) - może Twój dostawca daje kilka adresów IP. Jak nie zadziała: potrzebujesz routera z RJ-45.

1 polubienie

Chciałem spróbować Twojej rady, lecz teraz pojawił się kolejny problem a mianowicie nie mogę wejść na stronę konfiguracyjną ani poprzez http://tplinkmodem.net ani adres domyślny 192.168.1.1

Odłącz od routera wszystkie kable (RJ-45), jeszcze raz podłącz tylko komputer, dostanie z niego adres IP z DHCP i spróbuj.

1 polubienie

Rzeczywiście teraz mogę się bezproblemowo połączyć się z innych urządzeń, dzięki Ci piękne @bachus

Mam jeszcze kilka nurtujących mnie pytań na temat mojego routera, mogę skontaktować się z Tobą na pw?

Pisz tutaj, zaglądam.