Podłączenie TV do internetu przez kabel skrosowany

Witam,
Internet jest z Multimedii, modem to znid 24xxA.
Tv TCL50DP660.

Kabel z modemu poprowadzony jest do salonu do gniazda.
Z gniazdka podłączam go kablem rj45 do tv ale nie zostaje wykryty.

Z tego co się dowiedziałem to jeżeli kabel jest skrosowany to nie będzie działał z TV…

I teraz pytanie. Bo wymiana kabla nie wchodzi w grę.
Jeżeli kupię dodatkowy router i podłączę go do gniazda w salonie a następnie z tego routera kablem do TV, to czy powinno działać ?

A nie lepiej, szybciej i taniej będzie po prostu zarobić wtyczkę jeszcze raz tak by zrobić kabel prosty? Rozumiem, że wymiana kabla nie wchodzi w grę, bo jest puszczony w jakiejś rynience czy ścianie.

1 polubienie

Do którego gniazda w znid 24xxA jest wpięty ten kabel?

1 polubienie

… hasło - klucz: Adapter RJ45 crossover wt-gn kat.5E UTP EFB (tylko trzeba uważnie doczytać czy przejście jest na pewno z cross na patch - a nie na odwrót).
Co do zasady ogólnej zaś - popieram opcję LORDEK.

1 polubienie

Cross jest symetryczny, w obie strony działa tak samo. Adapter, np TAKI - będzie tańszy od zaciskarki :wink:

Do wejścia GE4

Wg specyfikacji (tutaj) ten model ma Auto-MDI/MDIX - czyli rozpoznaje czy kabel jest krosowany czy nie. Jesteś pewny, że kabel nie jest uszkodzony?

Kabel działa bo jest podłączony do dekodera Multimedii.

Czyli ten adapter załatwi sprawę…
Chciałbym rozdzielić też te gniazdo.
Bo jeden kabel chcę podłączyć do TV a drugi do dekodera.
Jaki rozdzielacz czy switch najlepiej kupić?

Moim zdaniem nie. Skąd masz informacje o tym, że kabel krosowany nie będzie działał?

Potrzebujesz switcha, np takiego:

Czyli podsumowując.

Kupuje ten D-Link GigaExpress Switch +
do tego potrzebne są 3 najzwyklejsze kable sieciowe Lan Ethernet rj 45 (czy jakieś konkretne)?

1. gniazdo - switch
  2. switch - dekoder
  3. switch - tv

Gniazdko nie jest uszkodzone? Uszkodzony pin, wyrwana żyła. Może tu jest problem. Już widziałem magików, ktorzy na gniazdkach zarabiają kabel z 5 cm żył bez izolacji. Najlepszy przypadek widziałem jak elektryk kupił piękną skrętkę kat. 6 s/ftp, gniazdka ekranowane, patchpanel ekranowany, a w gniazdku 10 cm żyły bez ekranu, izolacji i jeszcze usłyszałem teorie, że ekran nie może dotykać ekranu gniazdka, bo powoduje zwarcia w sieci elektrycznej :slight_smile:

Wrócę do domu to odkręcę i sprawdzę.
Tylko dziwne bo po podłączeniu do dekodera wszystko działa…

Chodzi Ci o to, że (po podłączeniu kabla do dekodera) działa Internet czy chodzi Ci o to, że działa telewizja?

Hmm działa telewizja.

Telewizja będzie działać tylko jeśli kabel będzie podłączony do dekodera. Jeśli podłączysz kabel do TV to telewizja nie będzie działać.

Co do Internetu - masz w domu laptopa?

No tak, właśnie dlatego piszę , że dekoder działa ale jak podłączę ten kabel do TV to nie odnajduje połączenia.
Laptopa mam. Wrócę do domu to sprawdzę czy laptop podłączy się z internetem.

A w telewizorze masz wszystko dobrze ustawione? Bramę domyślną itp.?

Hm. odbierasz telewizję na dekoderze poprzez kabel ethernetowy? Jeśli tak, to internet na tym porcie routera nie jest dostępny, bo jest na nim wydzielony dedykowany VLAN tylko do odbioru usług telewizyjnych.

1 polubienie

Tak odbieram telewizję na dekoderze przez kabel ethernetowy.
Czyli co, zmiana portu w routerze może pomóc? Czy jakieś inne rozwiązanie?