Witam,
Internet jest z Multimedii, modem to znid 24xxA.
Tv TCL50DP660.
Kabel z modemu poprowadzony jest do salonu do gniazda.
Z gniazdka podłączam go kablem rj45 do tv ale nie zostaje wykryty.
Z tego co się dowiedziałem to jeżeli kabel jest skrosowany to nie będzie działał z TV…
I teraz pytanie. Bo wymiana kabla nie wchodzi w grę.
Jeżeli kupię dodatkowy router i podłączę go do gniazda w salonie a następnie z tego routera kablem do TV, to czy powinno działać ?
A nie lepiej, szybciej i taniej będzie po prostu zarobić wtyczkę jeszcze raz tak by zrobić kabel prosty? Rozumiem, że wymiana kabla nie wchodzi w grę, bo jest puszczony w jakiejś rynience czy ścianie.
… hasło - klucz: Adapter RJ45 crossover wt-gn kat.5E UTP EFB (tylko trzeba uważnie doczytać czy przejście jest na pewno z cross na patch - a nie na odwrót).
Co do zasady ogólnej zaś - popieram opcję LORDEK.
Czyli ten adapter załatwi sprawę…
Chciałbym rozdzielić też te gniazdo.
Bo jeden kabel chcę podłączyć do TV a drugi do dekodera.
Jaki rozdzielacz czy switch najlepiej kupić?
Gniazdko nie jest uszkodzone? Uszkodzony pin, wyrwana żyła. Może tu jest problem. Już widziałem magików, ktorzy na gniazdkach zarabiają kabel z 5 cm żył bez izolacji. Najlepszy przypadek widziałem jak elektryk kupił piękną skrętkę kat. 6 s/ftp, gniazdka ekranowane, patchpanel ekranowany, a w gniazdku 10 cm żyły bez ekranu, izolacji i jeszcze usłyszałem teorie, że ekran nie może dotykać ekranu gniazdka, bo powoduje zwarcia w sieci elektrycznej
No tak, właśnie dlatego piszę , że dekoder działa ale jak podłączę ten kabel do TV to nie odnajduje połączenia.
Laptopa mam. Wrócę do domu to sprawdzę czy laptop podłączy się z internetem.
Hm. odbierasz telewizję na dekoderze poprzez kabel ethernetowy? Jeśli tak, to internet na tym porcie routera nie jest dostępny, bo jest na nim wydzielony dedykowany VLAN tylko do odbioru usług telewizyjnych.