Witam,
czy możliwe jest i będzie bezpiecznie działać podłączenie wieży z subwooferem?
(Szczegóły na zdjęciach)
Subwoofer out chinch > 2x Chinch audio input
Jakie przewód polecacie?
Dzięki
Witam,
czy możliwe jest i będzie bezpiecznie działać podłączenie wieży z subwooferem?
(Szczegóły na zdjęciach)
Subwoofer out chinch > 2x Chinch audio input
Jakie przewód polecacie?
Dzięki
Przede wszystkim, czy wzmacniacz obsługuje wyjście na subwoofer. Jeśli tak, to impedancja ta sama i moc muzyczna RMS mniej więcej ta sama.
Jeśli podasz z wieży Sub Out (mono, odfiltrowane niskie częstotliwości) na L + R w FC330, to:
subwoofer zagra normalnie no może ciszej.
satelitki zagrają bardzo cicho lub prawie wcale (bo dostaną tylko bas, bez średnich/wysokich).
Sądziłem że tak skoro wyjście jest dedykowane pod subwoofer (Zdjęcie) Mylę się?
Sęk w tym że do wieży która ma swoje głośniki chcę podłączyć tylko subwoofer bez jego głośniczków.
Możliwe jest tylko bezsensowne, jak na samej górze masz wyjście LINE OUT, podłącz je do głośników do AUDIO INPUT zwykłym kablem RCA (chinch). Jak wzmacniacz może działać bez satelitów to zadziała.
PS. W wielu przypadkach wyjście na sub woofer, to jedynie sumator dwóch kanałów do jednego, w bardziej zaawansowanych konstrukcjach masz możliwość regulacji poziomu odcięcia subwoofera.
W sumie racja, tylko sądziłem że jeśli wieża ma dedykowane wyjście do subwoofera to jest to najbardziej bezpieczne połączenie.
Miało to by zastosowane gdybyś miał zwykły subwoofer, Ty masz zestaw 2+1, przedwzmacniacz w zestawie głośnikowym przekształca sygnał z wejścia liniowego na sygnały do wysterowania wzmacniaczy dla kanałów stereo i wbudowanego subwoofera.
Po prostu kup kabel RCA odpowiedniej długości i przyzwoitej jakości, piszę o tym, gdyż znam przypadek, że kupiony w sieciówce kabel RCA ułamał się zaraz za wtyczką po paru tygodniach od zakupu i klientowi przestał działać jeden kanał w wzmacniaczu.
Rozumiem, że piszesz o kablu 2x chinch > 2x chinch?
Jaki model wieży i subwoofera?
Oczywiście 2x chinch > 2x chinch
Wieża: Philips MCD515/12
Subwoofer: Microlab FC 330
Mylisz pojęcia.
Microlab FC-330 to kompaktowy, aktywny zestaw głośników komputerowych 2.1, składający się z dwóch satelitów i subwoofera.
Nie masz tam bezpośredniego wejścia na subwoofer, funkcja subwoofera jest realizowana przez elektronikę i to ona obcina pasmo na duży głośnik.
Napisałem Ci podłącz SUB od wieży MCD515/12 jednym kablem chinch (bo sygnał od SUB to MONO).
Zobacz sobie jak gra z satelitami, jak gra na samym dużym głośniku i zobaczysz czy Ci się spodoba to.
Polecam to robić na małej głośności i pokrętło basu z tyłu Microlab FC 330 też ustaw na mały bass, co by nie przywaliło z grubej rury.
Będziesz miał 2 regulacje głośności, wieża, jej głośniki i osobno ten głośnik aktywny.
Nie widzę problemu. Sub, ze zdjęcia, to zestaw aktywny, czyli wzmacniacz 2.1, z aktywnymi filtrami. Posiada wejście stereo oraz wyjście na głośniki pasywne. Wystarczy podłączyć sygnał audio i tyle, sam odfiltruje wysokie i średnie.Jeśli się nie podepnie głośników dy wyjścia suba, to będzie dawał sam bas, regulacja będzie działać.
Zestaw audio, powinien grać najzwyczajniej w świecie, niezależnie od suba.
Problemy jakie prawdopodobnie zaistnieją. Wyjście audio z wieży ma zwykle stały poziom sygnału. Czyli regulacja poziomu dźwięku nie wpływa na suba. Innymi słowy, jak się da głośniej, to suba trzeba ręcznie regulować. Rozwiązanie ? Np, zakup adapterów, do auta. Czyli rozgałęziacza pozwalającego podpiąć pod wyjście z wieży, głośnikowe, suba RCA.
Można też głośniczki podpiąć pod wyjście suba.
I tu macie rację. Zapomniałem, że regulacja głośności będzie na dwóch urządzeniach. To już mało wygodne.
Dzięki za rady