Podłączone 2 Routery

Cześć . Staram się podłączyć 2 Router w jedną sieć żeby zwiększyć zasięg. Głównym routerem jest FunBox do której jest podłączony kabel tel oraz ( 1 ) Komputer Stacjonarny . Od tego FunBox’a podłączyłem kablem enthernet do Routera drugiego Pentagram P 6331-4A i z tego Routera podłączyłem (2) Komputer stacjonarny. I teraz tak na obu PC mam internet . Posiadam również laptopa… I laptop nie może nawiązać wifi ani z FunBoxem ani z Pentagramem… aa telefonem mogę nawiązać połączenie z FunBoxem ,  tylko z pentagramem nie idzie. Próboje tylko tak ponieważ router będzie całkowicie w innym miejscu i sprawdzam czy to wszystko będzie działa przed zakupem kabli. Mogę podesłać sreccna jak naprawdę to miało by wyglądać.

Po pierwsze: musisz wyłączyć DHCP w jednym z routerów. W sieci może być tylko jeden serwer DHCP, inaczej się pogryzą.

Po drugie: w domowych routerach masz 2 grupy złączy: te “do podłączenia komputerów” i jedno “na zewnątrz”. Routery między sobą musisz podłączyć z obu stron przez to “do komputerów”.

edit. No i oczywiście musisz routerom nadać inne IP, ale z tej samej podsieci, czyli np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2.

z tego co widzę to skoro masz neta na tym drugim to prawdopodobnie dobrze podłączyłeś wszystko.

pantagram powinien działać w trybie access pointa w tym momencie bo tylko przedłuża pierwszą sieć.

zapodaj więcej informacji:

1. screen z ustawień wireless pantagrama

2. ze screenow ktore znalazlem w sieci widze ze ma cos takiego jak bridge - powinno się nadać. Oczywiście jeśli stanie się mostkiem to musi przestać siac DHCP bo wtedy dołącza sieć 2 do sieci 1.

jeśli chodzi o zakup kabli to w sumie zawsze możesz kupić sobie zaciskarke i samemu dociąć na wymiar jakieś tanie. kiedyś kupiłem za 50gr za metr + 1 PLN za końcówki.

a co do zabaw z rożnymi ustawieniami to polecam cisco packet tracer - tu możesz potestować różne ustawienia, tyle że musisz pamiętać aby używać tylko tych funkcji ktore posiadaja twoje urządzenia aby zaprojektowac sieć na wymiar.

to jaka odległość dzieli oba komputery skoro musisz przedłużać drugim routerem?

Jeśli dobrze pamiętam, to skrętka może działać do 100m