Witam, na początku wszystko grało i robiłem tak jak w instrukcji. Router mam na adresie 192.168.1.254 a na stronie AP był adres 192.168.0.254 i przez pomyłkę to 0 zamieniłem na 1 i teraz nie ma netu a strona WP wyświetla mi stronę netii, bo działam na routerze od dawnej netii.
Dziwne, że po podłączeniu AP nawet komputer który łączył się przez WAN bez ap też nie ma neta.
Co może być nie tak? Obawiam się że mój router nie współpracuje z AP lub opcji nie ma choć, w ustawieniach jest funkcja repeater.
Niestety na dole gdzie działał bezprzewodowy internet, po podłaczeniu AP nie działa. Nie będe bujać dalej się z tym i kupię kabel 15 m. Poprowadzę na parterze do kompa gdzie jest win7. laptop na górze nie łapie połączenia z AP, więc laptop do wyrzucenia, Drugi laptop złapał połączenie z AP bo nowszy laptop. Na strychu PC złapał przez adapter TP-link połączenie z AP i działa. Tylko czemu u mnie na kompie gdzie jest win7 internet wifi przestał działać? Gdy wyłączę AP to wtedy działa. Jednak WIFI to nie jest dobre rozwiązanie.
Nawet jeśli urządzenia nie rozpoznały konfliktu adresów, to urządzenia podłączone do AP wysyłają wszystkie pakiety do niego, bo myślą, że jest ich bramą, natomiast AP pakiety odrzuca, bo nie wie gdzie je przekazać.
Popraw adresację. Router niech ma 192.168.1.254, a AP 192.168.1.1 i wyłącz na AP DHCP, jeśli jest i jest włączony.
Przyczyną prawdopodobnie jest to, o czym pisałem wyżej.
Zanim go wyrzucisz, ustaw AP w odpowiednim miejscu, sprawdź czy nie występuje u Ciebie problem ukrytego węzła (hidden node).
Oczywiście z tym wyrzuceniem laptopa, to żartowałem:)
Ale z innych komputerów gdzie jest połączenie bezprzewodowe nie mogę wejść na stronę AP. Bo zamiast wejść na stronę tplinkextended.net to pod tą sama nazwą wyświetla mi sie inna strona.
No to może przywróć ustawienia fabryczne albo tylko na AP, jeśli tylko z nim jest problem, albo na obu urządzeniach. Zaadresuj AP tak, jak pisałem, skonfiguruje WiFi i powinno działać. Wątpię, aby AP nie chciał współpracować z twoim routerem, w trybie WDS może to być możliwe, ale po kablu nie powinno. Chyba, że tworzysz most bezprzewodowy, bo ja cały czas myślę, że łączysz urządzenia kablem?
Tak AP jest podłączony kable do routera. dziś szwagier ślepota, zamiast w dolne gniazdo odkurzacz podłączyć to wyłączył AP z sieci i znowu brak WIFI i komp nie widzi routera (komp gdzie jest WFIFI)