Posiadam w swojej kolekcji telefonów klasycznych 3 modele Samsunga GT-S5610. No i tu tak:
jeden ma wszystko gituś, prócz tego, iż porysowany bardzo ekran (szybka od zewnątrz). Mam jeszcze 2 (granatowy i grafitowy). Jednak tam uwalona klawiatura (trzeba bardzo mocno naciskać lub sama klika).
No i tu teraz to pytanie:
Czy jeśli podmienię przednią (całą przednią) obudowe z np. grafitowego do tego czarnego (wpełni sprawny prócz okropnych rys na szybce), to nie będzie jaj z klawiaturą? Od czego zależy to mocne naciskanie, od zewnętrznej części, czy wewnętrznej części na MOBO?
Prawdopodobnie słaby styk blaszek pod przyciskami do ścieżek na płytce drukowanej. Powodem może być np. śniedź/patyna znajdująca się na którymś z tych elementów lub jakiś inny brud. Rozbierz przeczyść alkoholem izopropylowym lub jakimś PCB Cleanerem i wtedy sprawdź czy będzie lepiej działać.
OK, zrobiłem tak:
Klawiatura przełożona - ta ze srebrnego do MOBO czarnego i klawisze chodzą bez oporu. Zatem to styk - tak, jak piszesz.
Poza tym, przełożyłem obudowę z szybką do tego czarnego i jest lepiej prócz dwóch małych, dwóch kropek (chyba farba). Skrobał paznokciem nie będ¢ę, by nie zarysować. Można to zmyć?
Wygląda na kropki z jakieś farby albo czegoś podobnego. Można też spróbować podczyścić materiałem lub gazikiem nasączonym alkoholem izopropylowym. Natomiast patrząc na ogólny stan szybki osłaniającej wyświetlacz to tutaj przydałoby się raczej ogólne czyszczenie i jakaś delikatna polerka.
Oj, było gorsza tamta szybka. W rogu porysowana jak nie wiem. Po prawej grubsze rysy itd. Może jest wersja z Victus’em?
Tak na poważnie: to na moje potrzeby git, tylko te kropki, ale chyba nie będę się męczył z czyszczeniem urządzenia z 2012 roku. To tylko do gier Java jest…
No próbowałem chusteczkami do okularów, takimi mokrymi. One nasączone chyba alkoholem, ale czy IPA, to nie wiem - pachnie jak płyn do szyb, tylko bez takiej woni cytryny lub innej…