Próbuje przejść na ręczne ustawienia sieci i wyłączyłam dhcp na routerze. Nie korzystam z wifi ale na przyszłość postanowiłam ustawić sieć do tej karty ale dostaję
i tak dalej. Wpisuję taką samą bramę jak przy kablowym połączeniu dlaczego mi wykrywa że drugą ustawiam?
podbijam temat bo mimo że zapisało ustawienia z pustą bramą to niepokoi mnie fakt że podanie takiej samej bramy jak przy połączeniu kablowym skutkuje pytaniem o to czy chce dodać drugą bramę. Czy w ogóle brama to jest adres ip routera? Może ktoś mi to wyjaśni?
To okno dialogowe ostrzega tylko, że ustawienie dwóch bram domyślnych w oddzielnych interfejsach sieciowych w celu zapewnienia nadmiarowości nie ma sensu. Może się ono pojawić właśnie podczas ręcznej konfiguracji sieci. Należy wtedy potwierdzić wybór i brama zostanie ustawiona.
to wygląda jakby system wykrywał kolejną bramę ale skoro jest ok to spoko i dzięki . chociaż pogrzebałam i faktycznie jako statyczna byłą ustawiona druga brama w arp 192.168.0.1 usunęłam ją.
Pomijając zawiłości, jeżeli korzystasz tylko z jednego interfejsu sieciowego to jeżeli korzystasz z internetu przez kabel w menedżerze urządzeń wyłącz kartę wi-fi i odwrotnie.