Mam pytanie odnośnie podpięcia komputera pod domenę. Postawiłem serwer jakiś czas temu i dzisiaj postanowiłem na nim pogrzebać. AD DS postawione, DNS i DHCP też, komputer na którym stoi Serwer jest także podpięty do domeny. Ale chciałbym podpiąć teraz inny komputer do tej domeny, jak to zrobić. Co i jak ustawić i gdzie, jak zbudować sieć aby ten drugi komputer dał się podpiąć.
Przede wszystkim musisz mieć Windowsa w wersji professional. Do domeny podpinasz komputer w ustawieniach nazwy komputera i zamiast do grupy roboczej, przypisujesz go do domeny.
no to wiem i pro mam ale jak wpisuje nazwę domeny to mi jej nie znajduje pisze że zła nazwa, patrzylem w cmd ipconfig /all i w opcji sufix czy cos takiego teraz nie pamiętam, gdzie powinna chyba wyświetlać sie nazwa domeny to jest pusto, przynajmniej na pierwszym kompie z serwerem jest podana, wiec wnioskuje ze komputery nie widzą się. Mam dhcp skonfigurowane aby inne kompy mogły łączyć sie przez router na routerze dhcp wyłączone. Coś poszło mi jednak nie tak i w każdym bądź razie nie działa. Jak w weekend bede w domu to nad tym pogrzebie.
Żebyś mógł podpiąć się pod domenę, serwer dns musi udostępniać odpowiedni rekord. Jeśli go nie ma, klient nie wykryje kontrolera domeny. Sprawdź czy na maszynie którą chcesz wpiąć, masz ustawione prawidłowe dnsy.
Być może coś w samym dns skopany jest scope dla podsieci.