Podpięcie koputera pod telewizor przez s-video


(lukaszzz) #1

Witam. Chciałbym podpiąć komputer pod telewizor Sharp LCD TV 32'' LC32D44 EBK.

Karta graficzna w komputerze to AMD Radeon X1300.

 

Podpiąłem komputer z telewizorem za pomocą kabla s-video - s-video, ale na telewizorze widać tylko tapetę pulpitu (bez ikon). Nic więcej nie widać na TV, jak włączę film na kompie to na TV widać tylko tapetę i to jeszcze nie na pełny ekran.

 

Ustawiłem w Windows 7 wygląd ekranów:

Beztytuuj_epwsnaw.jpg

 

W Catalyst Control Center pojawiła się opcja telewizora:

Beztytuu1_epwsepx.jpg

 

Beztytuu2_epwseps.jpg

 

Beztytuu3_epwsehr.jpg

 

Beztytuu4_epwsehx.jpg

 

Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał ?


(Dimatheus) #2

Hej,

To zupełnie normalne, bo skorzystałeś z opcji rozszerzenia pulpitu. Ikony pojawiają się tylko na ekranie głównym, na pozostałych jest tylko tapeta. Ale możesz przenosić na ten pulpit dowolne aplikacje - po prostu klikasz okno programu i przeciągasz je na drugi ekran - w Twoim przypadku - przeciągając do prawej krawędzi.

Jeśli chciałbyś na obu ekranach widzieć to samo, powinieneś skorzystać z opcji klonowania ekranu.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Lewanxd) #3

Logo Win+P - wyskoczy ci okno z wyborem trybu projektora, ustaw na Duplicate/Projector only (lub analogiczne po polsku)


(lukaszzz) #4

Dziękuje, za pomoc. Logo Win+P -> Duplikuj i wszystko jasne, szybko można puścić obraz na TV.

W Catalyst Control Center nie miałem opcji 'klonowania ekranu',

Szkoda tylko, że na TV idzie obraz czarno - biały.

Domyślam się, że karta z wyjściem HDMI nie miała by takich problemów.


(Dimatheus) #5

Hej,

A w TV przełączyłeś się na tryb S-Video? W niektórych modelach TV, gdy połączymy się kablem S-Video, ale w opcjach TV wybierzemy źródło AV, obraz jest czarno-biały. Dopiero wybranie na TV trybu S-Video zapewnia obraz kolorowy.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(JNJN) #6

Do poczytania:

 

http://free.of.pl/x/xboxik/HDMI/HDMI2.html


(lukaszzz) #7

Dziękuje Wam za odpowiedzi.

Dziś podpiąłem jeszcze raz przewodem s-video telewizor z komputerem i zobaczyłem obraz z kolorem, może wcześniej był za słabo wciśnięty przewód przez co nie łączył jak powinien.

Zdjęcie:

tvjpg_epsxwnh.jpg


(Dimatheus) #8

Hej,

Generalnie słabe włożenie przewodu może spowodować, że obraz będzie pozbawiony kolorów.

Pozdrawiam,

Dimatheus