Podpięcie routera do switcha i konfiguracja

Witam pisze z taki problemem, mianowicie.Próbowalem u klienta podpiąć router do switcha, poniewaz potrzebowalem podzielic sygnal po WIFI. Opisze jak to wyglada: jest to Netia, w pomieszczeniu znajduje sie jakis dziwny stary modem DSL podpiety kablem internetowym do lini telefonicznej, od tego modemu wychodzi jakis kabel przypominajacy kabel lpt do routera i z tego routera dalej kablem internetowym do switcha i ze switcha sygnal jest porozsylany na komputery do poszczegolnych pieter a ja chcialem z tego switcha wyjsc na router i puscic internet bezprzewodowy. Wszystko jest ok ale internetu nie ma i nie umiem sobie z tym poradzic. Prosze o pomoc

Witaj,

Tobie to raczej jakiś Acces-Point jest potrzebny, ewentualnie ten router w trybie AP. Podpinasz pod switch, konfigurujesz parametry WiFi (nazwa sieci, rodzaj zabezpieczeń, kanał) i ma śmigać.

PS Popraw tytuł i ogólnie kropki i przecinki, bo ciężko się rozeznać.

posiadam router TP LINK TL-WR741 ND niby pisze ze jego tryb pracy to AP ale czy ja mam jakos to uaktywnic czy jak? wczesniej zamiast tego routera mialem podpiety zwykly switch i smigalo ladnie, a kiedy podpialem router skonfigurowalem wedlug instrukcji neta nie bylo. a czy skoro t oejst Netia t oczy nie musze mu dac trybu polaczenia PPPoE ?

Wspomniałeś, że za modemem od Netii jest router - można przypuszczać, że to on jest odpowiedzialny (do spółki z modemem) za “dostarczenie” łącza do tej sieci. Twoje urządzenie ma za zadanie tylko rozpropagować sygnał bezprzewodowy, więc powinno działać jako Acces-Point. Nie wiem, czy ma taki tryb pracy dostępny - mówisz, że ma. Jak ma, to ustawiasz wszelkie wspomniane parametry sieci, to samo w komputerach i powinno chodzić.

Co śmigało ładnie, łącze bezprzewodowe?!

swich podpiety do tego komputera dostarczal mi internet na ten komputer po kablu, a ja chcialem zmienic ten switch na router zeby podzielic sygnal bepzrzewodowo i przy okazji ustawic drukarke sieciowa ktora mial by byc wpieta dodadtkowo d oroutera jak i rowniez komputer stacjonarny. Ogolnie mowiac mam problem z siecia WAN bo nie chce nawiazac polaczenia

Najlepiej narysuj to, co masz teraz, a poniżej to, co chcesz osiągnąć i wrzuć na jakiś serwis - będzie łatwiej.

narysowalem jak to wyglada tu jest link do pobrania http://www.sendspace.pl/file/d69e852b592f6aa164f1908

Wepnij ruter do switsha. Gniazdo WAN

Skonfiguruj uzyskiwanie adresu na porcie WAN jako DHCP.

Wałcz klonowanie adresów MAC (MAC wpisz jaki chcesz ważne by Natowanie było aktywne).

Ustaw odpowiednią wartość MTU w zależności od dostawcy i linii na której działa.

Wałcz radio i skonfiguruj według potrzeb ewentualnie zabezpieczenia przed niechcianymi gośćmi.

Pule adresów przypisuje ruter Neti bo switch jest tylko rozdzielaczem. Jeśli ruter ma ograniczoną pule lub baze adresów statycznym przypisanie twojego rutera nie będzie możliwe do puki nie sprawdzisz w jakiej puli i trybie działa ruter netii.

Sieć konfiguruje się po kolei. Nie wystarczy wpiąć coś by działało bo możesz tym posypać cały szkielet sieci.

wczesniej przed moim routerem podlaczoony byl switch i adres ip maska brama i dnsy byly wpisane z palca i internet chodzil.

adres IP byl 10.0.0.70

maska standard 255.255.255.0

brama 10.0.0.1

DNS nie pamietam ale jakis taki dluzzy numer 192.cos tam dlaej