pavobe
(Pavobe Reg)
25 Grudzień 2007 21:26
Na początek mówię, że nie wiedziałem jak nazwać temat.
W panelu zarządzania domeną w az.pl znalazłem taki podpunkt konieczny do zaznaczenia.
Panel do samodzielnych rejestracji jest zabezpieczony hasłem oraz szyfrowanym połączeniem ssl. Użytkujący Panel oświadcza, że dokonuje cesji znajdujących się w nim domen zgodnie z prawem. Podmiot dokonujący cesji w swoim panelu do samodzielnej administracji domen ponosi całą odpowiedzialność prawną. Cesji w swoim panelu można dokonać jedynie w przypadku posiadania podpisanego wniosku cesji przez zbywającego prawa Abonenta oraz przejmującego prawa i obowiązki dla domeny. Cesję należy dokonać zgodnie z procedurą ustanowioną przez Az.pl wymagającą między innymi przesłania wniosku cesji faksem oraz tradycyjną pocztą. Az.pl nie ponosi odpowiedzialności w przypadku roszczeń poprzedniego Abonenta. Az.pl nie odpowiada za poniesione straty finansowe poprzedniego Abonenta.
Może to ktoś wytłumaczyć?
MaciejP
(MaciejP)
28 Grudzień 2007 02:21
Cesja to przepisanie praw do czegoś (tu domeny) komuś np w przypadku sprzedaży tego czegoś.
Domena to nie jakiś tam telewizor który sprzedajesz i umowa kupna-sprzedaży, do domeny jest przypisana konkretna osoba (taka lub owaka) - właściciel domeny, którym gdybyś ją sprzedał byłbyś nim gdyby nie cesja!