Pytanie dotyczy podręcznika. Zaczynam naukę języka JAVA na studiach. Jednym z podręczników podanych w literaturze podstawowej jest Java. Podstawy i Java. Techniki zaawansowane Horstmanna. Chcę obie książki kupić, jednakże o ile Podstawy w wydaniu IX znajdę, to Techniki zaawansowane wyd. IX jest już droższe. Można kupić obie książki w VIII taniej. Książka ma mi pomóc przejść przez przedmiot i nauczyć podstaw języka, także wykorzystywane będą podstawowe funkcjonalności Javy. Czy warto kupić wydanie VIII czy jednak IX do tego celu?
Na studiach najczęściej porusza się zagadnienia na tyle ogólne i ponadczasowe, że każde wydanie będzie dobre.
Wpisz w google/wyszukiwarkę chomika “[wstaw tytuł] pdf download” i sam oceń, czy warto kupować.
Od czytania książek nie nauczysz się programować, chociaż oczywiście sprawdzają się świetnie w uporządkowywaniu wiedzy. Przede wszystkim powinieneś odpalić IDE i pobawić się w pisanie różnych prostych programów.
Ludzie wypożyczają książki i wydłużają czas przetrzymywania książki. Jeśli można kupić taniej, to wolę to zrobić i nie czekać kiedy coś się zwolni. Nie orientuję się w Javie stąd moje pytanie.
Właśnie do tego. Znam takich którzy knigę brali w październiku a oddawali w maju. Następnego października ponownie “kto pierwszy ten lepszy” a te super bogate uczelnie mają najczęściej po kilka??naście sztuk!
Tego nie widziałem. Przejrzałem na Helionie spis treści i zakres materiału to skondensowane i w kilku miejscach przycięte Podstawy + Techniki zaawansowane?
Na PW Ci posłałem trochę info. Mam nadzieję że będziesz zadowolony.
Jeśli chodzi natomiast o książki w formatach PDF z internetu to trzeba naprawdę mocno uważać.
Tak od 1,5 roku w necie ludzie robią sobie jajca. Ściągasz książkę, niby jest wszystko ok a tak naprawdę np. w JAVIE znalazłem masę błędów w kodzie. Znalazłem też sporo błędów w tekstach. Błędy są celowe.
W książkach dot. C++ i C# tak samo. Jeśli nie możesz porównać książki z oryginałem we własnym zakresie to nie ucz się z tego. Chodzi mi o takie internetowe książki pobrane z różnych chomików itp.
Uczysz się z tego dopiero gdy porównałeś z oryginałem. W innym przypadku możesz nauczyć się bzdur.
Takim cwaniakom chodzi tylko o punkty które zbierają gdy od nich coś ściągasz.
W jednej z książek celowo robili błędy. STRING nie było STRINGIEM lecz STRIMGIEM. Include nie było Inculde lecz Imclude. Nic z tego się nie nauczysz o ile nie będzie to naprawdę oryginał.
Z życia wiem że dobre ksiażki do JAVY kosztują w komplecie około 300zł. Wydaje mi się że to nie aż tak dużo by sobie darować. Takie książki kupujesz na lata. Można czasami nabyć knigę za 40-50zł w promocjach w księgarniach. Ja “Podstawy Horstmanna” kupiłem używaną w bdb stanie w antykwariacie gdzie gość miał stare książki. Zapłaciłem 18zł Bardzo dobre książki do C# nabywałem po 10zł sztuka na rynku! Pytam dziadka skąd Pan ma te knigi a dziadek mi mówi: a miszkał u mnie taki i owaki, nie zapłacił za stancję i zwiał. Zostawił, nie zgłosił się, co mam z tym zrobić? Trzeba szukać po księgarniach, antykwariatach, rynkach i innych. Najdrożej jest w necie bo tu wszyscy wiedzą ile co kosztuje. Bywało też tak że w księgarni książka stała za 99,99zł a za używkę na OLXie ktoś krzyczał 150 he he
Z tego co piszesz wygląda na to, że książki były “pojechane” jakimś OCR’em, który nie do końca sobie poradził. Generalnie najlepiej czytać książki w oryginale i większości przypadków nie powinno być problemów, aby znaleźć wersję “demo” w formacie pdf. Bez żadnych błędów.