Witam,
Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 510-15ikb, o przekątnej 15.6. cali. Na co dzień pracuje, przy komputerze. Kupiłam do niego przystawkę chłodzącą, która nie pasuje do wylotów w komputerze. Chcę kupić nową. Czy ta podstawka będzie dobrym wyborem?. Jak z jej stabilnością na biurku? https://www.pasazbiurowy.pl/podstawki-pod-laptop,podstawa-pod-laptop-quick-lift-i-spire-biala-8210101,13382-k-17627-15868-p?gclid=Cj0KCQjw2PP1BRCiARIsAEqv-pRLIWdYYeJ5S65uIj-MBj68v1V6j948s5xBfy22wbonKFpAq488cBkaAto6EALw_wcB czy może polecacie inną, w granicach 100zł lub powyżej?. Wiem, że większość podstawek jest czarnych, ale wolałabym białą lub srebrną;)
Laptop się przegrzewa, że ją potrzebujesz? Kiedy ostatnio czyściłeś laptop? Wymieniałeś pastę?
Chodzi cicho, mam go już 3 lata i jeszcze nie czyściłam, ale jak chodzi od rana do wieczora, to czuje przegrzanie;)
Zwłaszcza, że mam go na tej podstawce, gdzie wyloty nie pasują. Na razie z niej nie korzystam, jedynie otwieram okno, ale niebawem zaczną się upały i chcę jakoś komputer przed nimi ochronić;)
3 lata bez czyszczenia to bardzo długi okres, chcesz go chronic to zdecydowanie czym prędzej wymień pastę i przeczyść z kurzu.
Ok, a co sądzisz o tej podstawce, którą dałam w linku, czy inną proponujesz?
To tylko zwyczajna podstawka, nawet nie chłodzi. Jeżeli chcesz coś tego typu
Cooler Master Chłodząca NotePal Ergostand IV (do 17", czarna)
Choć zdecydowanie więcej pomoże wyczyszczenie laptopa.
Od strony temperatur niewiele zmieni. I tak 90kilka% powietrza bezie odbijało sie od dolnej klapy.
Natomiast Twój kręgosłup poczuje różnice, nie bedziesz sie garbił.
Dzięki;).Pomyliłam się, mam go 2 lata, ale za rok na pewno go przeczyszczę;). A używa ktoś z was tej podstawki?. Bo czytałam o niej pozytywne opinie, a na jednej stronie ktoś napisał, że jest niestabilna
Podstawki chłodzące to placebo. Taki sam efekt uzyskasz podstawiając coś pod laptopa tak, aby miał lepszy przewiew powietrza.
Grzeją się podzespoły, podstawka ma jedynie dmuchać na obudowę co nijak nie wpłynie na temperatury wewnątrz.
Raczej zaoszczędź kasę którą wywaliła byś na gadżet który nie pomaga.
To że sprzęt się grzeje jest normalne.
Żona swojego Z560 męczy w gierkach, czasami zapomina go wyłączyć i tak sobie pracuje nawet po kilka dni.
Nie przejmuj się tym że trochę się ciepły zrobi, zainstaluj sobie jakiś HWmonitor i sprawdź jakie ma temperatury.
Możesz też się wyposażyć w sprężone powietrze i co kilka miesięcy dokładnie przedmuchać układ chłodzenia z kurzu.
Sprawdź temperatury też po przedmuchaniu.
Uwierz mi, to w przeciwieństwie do podkładki pomaga.
Aha no ja nie gram ale komputer chodzi mi od rana do wieczora;). To skoro ta chłodząca nie pomaga to się zaopatrzę w tą bez wentylatorów, żeby poprawić sobie ergonomię przy pracy. Bałam się, że jak mam nieodpowiednią do komputera podstawkę, to może tym mu robię krzywdę. Ale myślę, że z tym HW Monitorem i powietrzem, to dobry pomysł, dziękuje;)
Poprawię cię Nie ma czegoś takiego jak podstawka chłodząca do laptopa
No chyba, że zdejmiesz całkiem dolną klapę z lapka. To może coś ci to daa do ŚREDNIEJ temperatury ale do maksymalnej nie.
Ja używam taj i polecam:
Bardzo wygodna na biurko i na kolana a to był wymóg. Bo na biurko to możesz położyć nawet klocki lego jako podstawki a na kolana już nie bardzo.
Ok, człowiek się uczy całe życie(i głupi umiera podobno xD) dzięki:)
Energy Menagement- to jest dedykowany program do Lenivo. Coś tam pomoze i wyczysc otwory wentylacyjne no i wymien paste. Podstawka to tylko wspomagacz i zwracaj uwage na jej wygode i stabilnosc
https://www.dobreprogramy.pl/Reset-wskaznika-w-Energy-Manager-Lenovo-niszczy-baterie,Blog,64772.html z tego co czytam muszę w tym programie uważać na reset wskaźnika baterii;)
Ci co opisuja ze ta aplkacja “psuje” baterie–pogratulowac wyobrazni i geniuszu. Zadam pytanie-wiesz jaki problem jest z systemem windows ? odp. Siedzi przed monitorem :-)))))))))) Przepraszam ze troche nie na temat ale znawcow sprzetu nie brakuje…Pozdrawiam
@Betty_30 koledzy dobrze radzą, zaopatrz się w sprężone powietrze, wyłącz laptopa, daj mu się schłodzić ok. godziny i krótkimi psiknięciami w otwory wentylacyjne spróbuj wydmuchać kurz z wnętrza. To da realny efekt, w przeciwieństwie do podstawki, która głównie poprawia ergonomie (nachylenie klawiatury) ale temperatury obniży w niewielkim stopniu.
Zamówiłam już zwykła podstawkę, tą co dałam w linku u góry żeby sobie też ergonomię pracy poprawić, a za jakiś czas podziałam z tym sprzężonym powietrzem, dziękuje za wszystkie odpowiedzi;)
Sugeruję krótszy niz dłuższy, za oknem coraz cieplej, a 2 lata bez otwierania… to naprawdę dużo. Desktopa czyszczę co 6 miesięcy, laptopa raz na rok, bo więcej roboty, i zawsze sporo syfu w środku. Na radiatorze masz pewno dywanik dosłownie.