Podstawka na dysk ssd sata 2,5″ w obudowie

Dobry wieczór, potrzebuję pomocy z znalezieniem „podstawki” na dysk na której go umieszczę. Pierwszy raz coś wymieniam/dodaję w kompie i totalnie nie wiem co powinienem kupić. Czy to coś powinno być w pudełku po obudowie (którego nie mam), czy może będzie razem z zamówionym dyskiem ssd. Podsyłam zdjęcie mojej obudowy

Coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/ramka-montazowa-dla-dyskow-2-5-w-zatoce-3-5-14237219778

Muszę zaufać bo szczerzę powiedziawszy nie znam się. Na yt są filmiki jak to zakładają ale nikt nie mówi jak to się nazywa. Ale wydaje mi się, że to nie to. I zaznaczyłem dwa różne rodzaje „slotów”

Ramka/adapter/sanki 2,5’’ do zatoki 3,5’’ - samą ramkę montuje się tak samo jak zwykły dysk HDD 3,5’’ - otwory są identyczne. Dysk SSD przykręcasz do spodu - te 4 otwory. Jest wiele różnych rozwiązań tego typu z różnym mocowaniem ale bez obawy - otwory są standardowo rozmieszczone. Są też ramki podwójne - można przymocować 2 dyski SSD jeden nad drugim. Przejrzyj oferty dużych sklepów i Allegro.

P.S. Co to znaczy: dwa różne rodzaje slotów? Chodzi ci o zatokę 5,25’’ ? Takie ramki też są do kupienia. Widziałem nawet taki model pozwalający zamontować 4 dyski SSD w układzie 2 x 2.

Nazwa obudowy tez nie zaszkodzi, pozwoli sprawdzić opis i instrukcję. Do zamocowania dysku powinny wystarczyć śrubki. Jeżeli nie ma w zestawie z obudową to w każdym komputerowym powinieneś dostać garść.

Na samym dole masz miejsce na zasilacz, a przed nim coś co wygląda jak dwie kieszenie na dyski 2,5. Dyski umieszczasz poziomo i wyjścia do podłączenia kabli powinny być skierowane w stronę patrzącego. Pojedyncze miejsce "pod otworem na płytę jest raczej przeznaczone na kontroler do światełek. Dwa kolejne dyski prawdopodobnie zmieszczą się bokiem w zaznaczonym miejscu. Sprawdź czy otwory pasują.

Dyski montujesz w tych koszyczkach. Otwory pasują i do 3,5" i do 2,5"
image

I chyba tutaj możesz też montować 2,5"

Ta obudowa już posiada miejsca na dyski 2.5". Nie wymaga jakichkolwiek podstawek.
Dyski 2.5" mają od spodu 4 miejsca na śruby.

1 polubienie

Obudowa Modecom Oberon Black (AT-OBERON-10-000000-0002)

Chodzi o te dwa które są takie same? Te które @januszek oznaczył na ostatnim zdjęciu. Rozumiem, że przykładam w te miejsce dysk ssd z zewnętrznej strony, a od wewnętrznej wkręcam śrubki? I czy te śrubki nie powinny być w zestawie z dyskiem?

Tak o te miejsca chodzi, dysk montujesz po drugiej stronie blachy, odwrotnie niż zamontowana jest płyta główna. Śrubki (czarne z mniejszym gwintem) były dołączone do obudowy w woreczku strunowym, zaczepionym na trytytce.

Dysk w tych dwóch miejscach możesz także zamontować od drugiej strony, czyli tej samej na której zamontowana jest płyta główna. Też będzie działał i będzie solidnie zamontowany, wtedy będzie natomiast widoczny przez przeszklony bok obudowy.

Dziękuję za pomoc

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.