Witam, ostatnio zainstalowałem kuzynowi linux mint cinnamon, który wysłuchawszy informacji o możliwych problemach zgodził się na przejście z windowsa 8, z którym miał problemy zwłaszcza z wirusami i długim uruchamianiem - nawet kilka minut do pełnej sprawności.
W sumie system jest dość prosty w obsłudze i na pewno metodą prób i błędów wyszukałby sobie niektóre opcje ale myślę że lepiej byłoby najbardziej przydatną(czyli podstawową) wiedzę umieścić mu na kartce/notatniku by w razie problemów mógłby tam spojrzeć.
No i właśnie nie wiem co dokładnie na niej zawrzeć, myślę że przydałaby się informacja o apt, albo np. o zmianie rozdzielczości ekranu.
Jest laikiem w sprawach komputerowych więc wątpię żeby umiał dobrze sformułować pytanie by wyskoczyły mu rozwiązania i to jeszcze po angielsku gdzie niekiedy są to odpowiedzi w dość fachowym języku.
A do apt to skąd będzie wiedział że to nawet istnieje skoro mu nie powiem/napiszę?
A po co mu wiedzieć, że coś takiego istnieje?
Ubuntu ma graficzny sklep z aplikacjami.
Jak jakieś aktualizacje się pojawią, to też graficzne okienko wyskakuje z prośbą o potwierdzenie.
“apt install” to skrypt - nakładka na apt-{cache,install,policy}, itd. Jest pewien większy błąd powtarzany na forach, mianowicie używanie “apt-get upgrade” zamiast “apt-get dist-upgrade”. W dystrybucjach cyklicznych nie powinno mieć to znaczenia, a jednak … zawsze motyla noga coś