Podświetlane klawiatury + linux = czy kombatybilne?

macie może jakies pojęcię, czy podświetlana klawiatur, naprawdę świecą gdy są podłączone do kompa z zainstalowanym Linuxem ??

jak ma ktos jakieś klawirki, nie muszą być z przyciskami multimedialnymi, ale tego raczej nie uniknę :/, to proszę o linki

widzałem kilka na allegro, ale nie wiem czy warto w to inwestować skoro nie świeciło by pod linuxem

świecenie klawiatury nie jest związane z systemem tylko z podłączeniem z portem USB, jak jest podłączona to świeci jak nie to nieświeci, ja mam na linuksie klawiaturkę Razera i chodzi wszystko git :slight_smile:

ja również mam logitecha G15 na linuxie i nie ma żadnych problemów (ps. jak już napisał lukasz_xd nie ma to nic wspólnego z systemem operacyjnym)

no to nie wiem kupiłem tracera i jakoś nie chce świecić, a próbowałem pod każdym z portów USB.

nie mam pojęcia co może być źle :confused:

A na windowsie działa?

takie pytania to powinny być w dziale linux. Moim zdaniem nie powinno być problemu, bo linuks nie wyłączy zasilania w usb.

czy działa na windows nie wiem, bo na nim aktualnie nie siedze

ale mam problem tej natury, że klawira jest pod usb, no i w grubie jest nieaktywna wie ktoś jak to zmienić :confused:

ps. czy znaczenie ma fakt, że klawira nie świeci na stałe, tylko można włączyć tryb podświetlania lub wyłączyć ?? ;| bo coś mi się czuje, że tu może być pies pogrzebany :confused:

btw

czy owe problemy rozwiąże przejściówka USB/PS2

UPDATE

co do sprawy z grubem to już znalazłem rozwiązanie, ale boję się go użyć, bo kiedyś próba ustawienia wartości ENABLED dla reguły USB KEYBOARD SUPPORT skończyło się ostrymi problemami z dyskami twardymi

Posty kornicy zaliczyły fuzję w jeden, a OT spomiędzy nich - kosmos.