Wydaje mi się, że twojemu znajomemu chodziło o pasek Dock - czyli ten na górze obrazka. Aby mieć taki pasek wystarczy zainstalować program RocketDock lub ObjectDock. Polecam ten pierwszy, ze względu na mniejsze użycie zasobów, pełne spolszczenie i szybsze działanie.
Narv, jemu chodzi chyba o to, że chce miec dwa takie paski. Kiedyś słyszałem o takiej możliwości, jednak nic o tym nie wiem, mozna jedyne wykupic program Object Dock PLus, który ma takie zakładki-możesz je tworzyć, każda zakładka to nowa wolna przestrzeń na pasku Dock jednak nie można mieć na pulpicie chyba kilka taki pasków na raz. jednak jak chcesz koniecznie przetestować taką możliwość, zainstaluj Objectdock i RocketDock jednocześnie, czego odradzam, mogą się programy pobić i może to do formata doprowadzić
ObjectDock w płatnej wersji (czyli Plus) posiada możliwość tworzenia zarówno zakładek jak i kilku pasków Dock (również jednocześnie). Nie ma wtedy potrzeby instalowania kilku takich programów.
Jednak minusem jest cena, bo wg mnie 60 zł za taki ■■■■■ółkowaty program w wersji Plus, to stanowczo za dużo. Tym bardziej, że spolszczenie z wersji na wersję jest coraz gorsze (nie wiem jak to możliwe ale postęp spolszczenia cofa się, w starszych wersjach polskie tłumaczenie było niemal pełne, teraz z tego co widziałem sięga może 50%, brakuje tłumaczenia niektórych opcji, które 4 wersje wcześniej były już przetłumaczone [-X - przynajmniej tak jest w wersji darmowej). Poza tym najnowsza wersja ObjectDock lubi się czasem wywalić lub nie uruchomić podczas autostartu - szczególnie gdy włączony jest plugin pogody. Dlatego polecam w pełni darmową alternatywę jaką jest RocketDock, przemyśleć ustawienie i ilość ikon tak aby pasek był przejrzysty i jeden pasek powinien wystarczyć. Gdybyś chciał gadżet pogody dla RocketDock (taki sam jak w starych wersjach ObjectDock, czyli pobierający informacje o pogodzie ze strony weather.com) to daj znać, wrzucę na jakiś hosting plików.