ale dziala i to najwazniejsze, poza tym jest mi potrzebny tylko do szybkiego przegladania internetu. Caly czas korzystalem z XP jednak system dzialal bardzo wolno, zawieszal się a podczas staru lub wylaczania pojawial się bluscreen z ktorym nikt nie mogl sobie poradzic. Gdzies wyczytalem, ze dobra opcja będzie „przesiadka” na Linuxa co tez zrobilem-Ubuntu 12.04. Komp dostal kopa to fakt jednak pojawil się problem podczas uruchamiania, po ok.2-3min od wlaczenia wszystko się blokuje, klawiatura i kursor myszy i jedynym sposobem na ponowne uruchomienie jest uzycie klawisza ON-OFF, po tej operacji system smiga już bez problemowo. Niby problem nie wielki jednak jakas usterka gdzies jest. Czy ktos może podpowiedziec jak ja rozwiazac? Z gory dzieki-pozdrawiam.
Jeżeli Windows wyrzucał Bluescreeny oraz zawieszał się przy uruchamianiu, a teraz Ubuntu zawiesza się jakiś czas po starcie, to osobiście podejrzewałbym jakiś błąd sprzętowy, z którym raczej ciężko będzie coś zrobić. Osobiście nie bardzo mam pomysł, co to może być, więc może poczekaj na kogoś ode mnie mądrzejszego, ale ja bym sprawdził dwie rzeczy:
[*:2ccc805l] po restarcie po zawieszeniu sprawdziłbym, czy coś ciekawego dotyczącego chwil przed zablokowaniem jest w pliku /var/log/syslog (mam nadzieję, że to tam Ubuntu zapisuje takie rzeczy) wyłączonym ACPI (tutaj instrukcja obrazkowa)
Wodnik24 , na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić swój post, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.
Dzieki-w takim razie wrocmy do zrodla a raczej do problemu-jak mam zainstalowac pelne polskie znaki-znalazlem terminal i co dalej-widze gdzie wpisac polecenie ale nie wiem jak je zatwierdzic-rozwiazmy wpierw problem polskich znakow i pojdziemy dalej…
Zdarzają się problemy w przypadku klawiatur, np. niemieckojęzycznych, z tą raczej problemu być nie powinno, ale pewności nie mam. Zobacz czy działa poprawnie wciśnięcie klawiszy Shift+~+a/c/e/n itd. (po shift jest tylda).
No więc tak, sprawa może o tyle dziwna ze piszac bezposrednio na stronie pod postem, polskich znakow ni huhu, jeżeli natomiast otworze LibreOffice Writer i w nim redaguje wpis część znakow jest… co widac na zalaczonymn poscie.