Podwójny transfer przy pobieraniu przez VPN

Witam, czy u Was też tak jest że to VPN wykorzystuje podwójny transfer chodzi o dane pobierane. Pobieracie plik jaki waży 10 MB to on wykorzysta 20 MB transferu łacza. Mam programy jakie mierzą ilość pobieranych danych i jak pracuje ten VPN to zawsze jest dwa razy tyle transferu sieci niż jak on nie pracuje. Testowałem kilka razy, ktoś może coś pomóc?

Nie podpinaj się pod cudze i stare wątki, w dodatku będące w całkiem innym temacie i innym dziale - to była tylko propozycja programu. Zakładaj własne wątki by nie robić bałaganu.

1 polubienie

Nie wiem czy 2x, ale VPN siłą rzeczy będzie miał pewien narzut. Wszystkie dane są szyfrowane i dodatkowo opakowane w jakiś kontener. Sporo pewnie też zależy od protokołu i konfiguracji parametrów połączenia jakiego używa ten konkretny VPN.

Korzystam z windscribe VPN i tam jest dosłownie 2x tyle transferu co jak go nie uruchamiam zużywanego. To bardzo dziwne bo jak pobieram paczkę 10 MB to transfer zjada 20 MB. Napisałem do producenta pytanie ale jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi. Myślałam że może ktoś będzie coś wiedział w tej materii bo cyber ghost nie miał nakładu.

Pytanie czy program dobrze pokazuje zużycie danych bo nie ma powodu żeby tak było.

Na ich stronie w FAQ opisane są różne opcje połączenia, w sekcji “What are the connection modes?”. Której używasz? Spróbuj innej.

Próbowałem wszystkiego w ustawieniach windscribe i zawsze jest 2 do 1
Moje programy monitorujące ruch pokazują na pewno bardzo dokładnie ruch z internetu pobieranych danych. Bo mam także raporty od dostawcy i się pokrywają co do 1 MB na kilkadziesiąt giga.

Jak używam vpn winscribe zawsze transfer jest podwójny wagi pliku i nie wiem co to może być. Wydaje mi się że każdą opcję już sprawdzałem.

Tak to musi działać bo VPN pobiera 10MB do siebie, a potem to samo 10MB wysyła do Ciebie. Więc transfer będzie co najmniej 2 razy większy niż ten który rejestrujesz u siebie na komputerze.
Co najmniej bo dochodzi jeszcze transfer na nawiązywanie połączeń z VPN.

No co Ty gadasz to jest nielogiczne. Przecież program jest na moim pc to by było nadal 10 MB a nie 2x tyle z odkodowaniem. Jak jest z strony A do mnie to by było nadal 10 MB a nie 20 bo ja jestem użytkownikiem końcowym a nie biorącym wtedy pakietu 2x takiego tylko kodowane 1 pakiet. Nie to Fizyda nie ma logiki co piszesz i na pewno to nie jest ten powód.

VPN nie pobiera pliku do Ciebie i nie wysyła go ponownie pobierając - tak nie działaja żaden vpn w ten sposób.

Logika jest, ale źle zrozumiałem pierwszy post. Zrozumiałem go tak, że chodzi o zawyżony transfer na VPN a nie na komputerze.

Mi się wydaje, że to całkowicie normalka, bo VPN pełni rolę mostu pomiędzy komputerem, a serwerem docelowym, a więc dane najpierw lecą do VPN, a VPN przekazuje je do serwera np. DP. Tyle w temacie :slight_smile:

blumberplumber dokładnie a więc nie może być tam narzutu 2x tyle skoro pobiera się z sieci bo przechodzi przez adres w sieci i idzie do nas 1 pakiet a więc może mieć narzut szyfrowy ale nie 2 krotny. Przecież cyberghost nie ma narzuti żadnego 1x1 jest a w tym windscribe 2x1 jest i stąd moje pytania czy ktoś coś wie na ten temat dokładnie do tego programu.

Witajcie jeszcze raz odpisał mi procent:

"That doesn’t seem possible. A VPN will not double your network usage, it may add ~1% extra, but not more.

Your monitor is likely monitoring 2 interfaces: your physical interface (the network card) and the virtual interface (VPN tunnel). The virtual interface encrypts all the traffic and sends it through the real physical interface. To a monitoring app, it appears as double the traffic, but it really isn’t. "

A więc chodzi o programy monitorujące jakie nasłuchują dwóch interfejsów na komputerze mimo 1 pakietu danych czyli go dublują wirtualnie mimo że pakiet jest 1,1x1 a nie 2x1