Moja dziewczyna zajmuje się obróbką grafiki i video w Sony Vegas, Adobe After Effects czy też Photoshop.
Niestety jej komputer jest zbyt słaby, by płynnie obsługiwać owe programy(praca ta momentami przeistacza się w katorgę), dlatego też planuje rozbudowę, lub zakup nowego sprzętu.
Jak pewnie widzicie sprzęt jest dość leciwy jak na takie zastosowania, i tutaj nasuwa się pytanie, czy warto inwestować w to co jest(wydaje mi się że nie) czy kupić coś lepszego/nowszego.
Jeśli warto to proszę o podanie propozycji komponentów, jeśli nie to może jakieś konkretne propozycje zestawów dla grafika(3D również) do 6tys. zł. Złożyłbym coś sam, ale dawno nie siedziałem w sprzecie i jestem troche opóźniony co do nowości.
Tamtego sprzętu niestety nie da się już odnowić, stary socket…
Skoro ma to być sprzęt stosowany do obróbki grafiki to najważniejszy jest procesor. Karta graficzna to sprawa drugorzędna i nie musi super wydajna, ale za tą cenę warto pokusić się o coś przyzwoitego ze stajni nVidii z technologią CUDA.
Tylko musisz też wiedzieć czy ma to być GeForce, na którym można od czasu do czasu sobie także pograć czy brać ‘specjalny’ układ Quadro, na którym się zbytnio nie znam