Cześć. Czy możecie mi polecić zestaw podzespołów do komputera głównie przeznaczonego do rozrywki? Koszt 2000PLN. Mam już obudowę, monitor, zasilacz, napęd DVD. To wszystko zostało mi ze starego komputera. Zasilacz z Crosaira 500W 80+ mam nadzieję, że starczy. Zestaw może być na AMD Ryzen, nawet bym wolał Dziękuję za wszystkie porady i zapraszam do dyskusji @panicagaming @anon67650823
To tak na szybko:
W proponowanym zestawie masz doliczony zasilacz, więc pozostaje 200 PLN do dyspozycji. Co oznacza, że możesz wymienić 1200 AF na 3100.
Spoko zestaw będzie po zmianie na 3100. Nie mam weny nic szukać bo miałem mieć w końcu fajną stacjonarke do pykania w gierki to tak zabezpieczone w transporcie, że spadł radiator z procesorem i powyginane piny na glebie… tak to kupić używkę od kogoś
Ja nie miałem weny dwa tygodnie temu, jak upaliłem sekcję zasilania w świeżo kupionym GTX 1080 - 1,2k w piach…
… ale Forest pomógł stanąć mi na nogi. A właściwie karcie
Piny można naprostować. Przylutować też. Głowa do góry.
Wszystkie wyprostowałem to na sam koniec jeden złamany, czapka została, drucik odpadł.
To pisz do Dawida z WavePC, przylutuje Ci:
Jakim cudem to zrobiłeś?
Przepięcie na HDMI. Co ciekawe, HDMI było podłączone do karty, nie gmerałem przy nim. Ot komp ruszył, zbootował się i padł na ekranie logowania. Skąd przepięcie, tego nie wiem. Może ktoś w okolicy włączył spawarkę
Co ciekawe, w tym roku to już drugi komp, który padł przez HDMI. Pierwszy był lapek, który wyzionął ducha po podłączeniu rzutnika. Też przepięcie (iskra). Dlatego aktualnie jadę przez Display Port
Może czas zainwestować w UPsa? I chyba zboczony jestem bo film obejrzałem z ciekawością.
Po pierwsze seria Ryzen załatwiła rynek, po drugie jakim trzeba być młotkiem, żeby tak załatwić piny.
A po trzecie co lepsze - piny na procku czy piny na płycie?
Osobiście uważam, że piny na płycie, bo procesory się gdzieś walają, a płyta to płyta.
A po czwarte, czy taka operacja ma sens. Roboczogodzina i cena usługi. Wyjdzie bardzo drogi procesor.
Może w jakim theadripperze za 1000 papiera, czy xeonie( anie tam nie ma pinów) by się opłacało.
Zapomniałem dodać, że dysk SSD też mam i talerzowy, więc pozostaje wybrać płytę, procesor, grafikę, ram. Rozumiem, że po odjęciu dysku zestaw pozostaje ten sam bez zmian?
EDYCJA: A czy karta w wersji 4GB, czy 8GB? Bo w wersji 8GB nie mogę jej nigdzie znaleźć…
Jeśli masz dysk, to pozostaje kolejne 200 PLN w budżecie. A to oznacza, że możesz celować w karty nvidia: 1650 SUPER albo w 1660.
Naciągam jak gumę od majtek, ale myślę że warto, lepsza płyta i grafika:
Płyta z górnej półki, nie gotuje się sama w sobie co nie jest takie oczywiste.
Procesor daje ten sam bo z 1650S będzie ładnie pracował.
Fajne pamięci na dożywotniej gwarancji.
Dobry model 1650S, podobno lubi trzymać 60 stopni.
Dysk żaden się nie zachował? Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/ukkkmauz4
- Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
- Płyta główna Socket AM4 Gigabyte B450M DS3H
- Dysk SSD Crucial 480GB 2,5" SATA SSD BX500
- Karta graficzna NVIDIA Zotac GeForce GTX 1650 SUPER Gaming Twin Fan 4GB GDDR6
- Procesor AMD Ryzen 3 AMD Ryzen 3 3100
Ewentualnie na start mniejszy dysk SSD.
Procek/płyta/Ram/ jest ok, ale gdybym ja miał wybierać, to bym za Gomem poszedł nawet w 1660, jak nie starczy, bez Super (ale szkoda). Jak ma być na dłuzej, to lepiej coś z lekkim zapasem, nie na styk jak 1650 Super ( z perspektywy wymagań najnowszych gier).