Prosiłbym o pomoc/opinię przy składaniu pc pod Ryzen 7 9800x3d + rtx 5080/4080 super/4070 ti super ( ciężki wybór na razie z kartą przez ceny i dostępność )
PC ma być głównie pod mocne tytuły w 4k lub 2k pod stałe 60 fps bez włączonego RTX.
Części których szukam:
Zależy mi na płycie ze slotami PCI-E 5 gen, Pod M2 może być gen 4 lub 5, szybkość ram obslugiwana przynajmniej 6000 mhz.
-Chłodzenie pod procesor, podobno powietrzem wystarczy z tego co się dowiadywałem, bardziej w te stronę niż wodne, o wodnym mam zero pojęcia, nigdy nie używałem/składałem.
Człowieku, czy ty dobrze się czujesz? Cena najtańszej grafiki RTX 4070 Ti Super zaczyna się od 4K zł a gdzie reszta? Kiedy ostatnio oglądałeś ceny sklepowe w Internecie? To jest sprzęt nowy i używki są praktycznie nie do zdobycia. Na nowy sprzęt tej klasy potrzebujesz minimum 6K (albo i więcej).
P.S. Stanowczo odradzam kupowanie takiego sprzętu w jakiś szemranych albo chińskich sklepikach gdzie kuszą super niskimi cenami bo można się nieźle przejechać.
Zasilacz i ram myślę, że całkiem spoko, dzięki.
Z płytami gigabyte mam przykre doświadczenia i tak jak napisałem, chicałbym PCI-E 5 na płycie, wiem, że obecnie nic tego nie wykorzysta w pełni, pewnie nawet topowy model zielonych by nie wykorzystał w pełni 4 gena, różnice lekkie przy wysokich rozdzielczościach ale chcę zostawić na przyszłą rozbudowę. Jakaś propozycja z nowszym chipsetem? I z wbudowanym modułem TPM2?
Chłodzenie pewnie wystarczy do gier, 85 stopni nie powinno przekroczyć, prawda?
Dzięki za pomoc.