Witam.
Nie jestem specjalistą dlatego zasięgnę porady ludzi w temacie. Mój stary PC zaczyna się kończyć i już nie zawsze ma ochotę się włączać. Potrzebuje coś w jak najlepszym stosunku cena jakość.
Komputer ma służyć do pracy typu internet, programowanie. Nie jest to komputer do GIER. Jego wydajność musi być skupiona na prędkość działania. Z racji iż większość podzespołów będę miał z mojego poprzedniego komputera nie potrzebuje wszystkich peryferii.
Moje obecne bebeszki.
Potrzebuję coś na czasie. Szybkiego ze zintegrowaną grafiką i dźwiękiem.
płyta główna
ram
procesor
obudowa
Liczę na pomoc ludzi siedzących na co dzień w temacie. Myślże ze budżet do 1500zł
Jestem w tej samej sytuacji. Planuję przejść z i5 4670 na coś nowszego. Przy jak najniższych kosztach
Wystarczy mi i5 9400f. Będzie pracował albo na Gigabyte B365M AORUS ELITE, albo na ASRock B365M Pro4. Do tego 32GB RAM, na razie dysk SSD 2,5" ale w przyszłości m2.
ps. marcin20000 dobrze mówi, zacznij od zasilacza
Zasilacz już sprawdziłem. Wydaje się sprawny.
Komputer lubi się włączyć i milczeć stać na procedurach post. Raczej z pracą nie ma problemu a z samym startem.
zasilacz wydaje się nie najgorszy https://www.morele.net/zasilacz-pentagram-silent-force-psf-500-a12s-86409/
wydaje mi się to jednak już dość stare jak na dzisiejsze czasy więc myślałem że da się coś wydajniejszego złożyć.
Ona też już się skończyła, i3 wyjdzie taniej, a ma wydajność wyższą od I7 na Twojej generacji. W zależności od budżetu możesz wybrać wersję z integra lub polować na jakieś tanie GPU.