Podział dysku 500gb,160gb,40gb wielkości partycji

Witam

mam w 1 komputerze dysk 500gb(465gb) tam będzie Windows 7 64 bit on pozostanie tu na stałe…

wg mnie podział powinien być taki czy jest dobry

C:40GB (SYSTEM+STEROWNIKI)

D:100GB(ZAINSTALOWANE GRY+ZAINSTALOWANE PROGRAMY)

E:325GB(DANE MUZA,FILMY,ZDJĘCIA,PROGRAMY ITP.)

Drugi dysk to 160 gb to już 2 PC netbook który niedługo będę mieć

Zainstalowany tam będzie Windows XP Dysk 160gb(149gb) Nie wiem czy w przyszłości nie przejdę na Windows 7 32 bit

C:10GB(SYSTEM+STEROWNIKI)

D:40GB(ZAINSTALOWANE GRY+ZAINSTALOWANE PROGRAMY)

E:99GB(DANE MUZA,FILMY,ZDJĘCIA,PROGRAMY ITP.)

A 3 komputer jest z dyskiem 40gb(37gb) Windows XP Windows 7 tu kiepsko działa lepiej XP to pozostanie tak na stałe…

C:10GB(SYSTEM+STEROWNIKI)

D:10GB(ZAINSTALOWANE GRY+ZAINSTALOWANE PROGRAMY)

E:17GB(DANE MUZA,FILMY,ZDJĘCIA,PROGRAMY ITP.)

DORADŹCIE MI W KWESTII WYBORU MIEJSCA NA TE 3 W PARTYCJE W TYCH 3 PRZYPADKACH

MAM NA DYSKU ZAWSZE JAKIEŚ 2,3 GRY TAKIE JAK SIMS3,NFS SHIFT NA TYM 1 KOMPIE

NA 2 I 3 MAŁO GIER CHODZI ALE ZAWSZE JAKAŚ BĘDZIE

Przepraszam za pisanie z caps lockiem ale jakoś tak pisałem na początku i potem już trochę napisałem i tak pozostało…

teraz to musiałbym dużo zmieniać…

tyle wyświetleń a brak odpowiedzi :frowning:

Na dwoje babka wróżyła bo dla jednego dany podział jest korzystny dla innego już nie. Ja swoją pięćsetkę mam dość rozczłonkowaną, osobna partycja na seriale bo mam ich naprawdę dużo, na gry też jakieś 100GB się znalazło, jaką masz różnice pomiędzy"zainstalowane programy" a “programy”. Ja korzystam w głównej mierze z programów typu portable jak foxit reader bo jest wiele programów niezbędnych do życia i mam je zawsze pod ręką nawet po reinstalacji systemu i je wrzucam do jednego worka a resztę oczywiście na partycji systemowej ale odkąd mam 7 z M$ nie reinstalowałem systemu jakieś 8 miesięcy bo przeważnie aktualizowałem kolejne buildy. Na netbooku zwiększ partycje systemową do 20GB. 10GB jest strasznie niewygodne bo ani się obejrzysz miejsca brakuje

Moim zdaniem wybór prawidłowy i co do partycji i co do systemów towarzyszących. Powodzenia!

to ok dzięki:)

Jeśłi sporo grasz to na gry zrób trochę większą partycję bo 100GB to ci tylko na kilka nowych gier starczy.Ja obecnie mam 3 dyski łącznie ponad 1TB i tak myślę że to za mało.

gram trochę ale nie aż tak dużo…

myślę że 100gb mi starczy

u mnie system z zainstalowanymi wszystkimi mi programami + 2gry zajmuje 50gb

to 100 GB na gry i aplikacje to i tak dużo…:slight_smile:

jak będzie brakować miejsca to sobie powiększę jakimś programem miejsce:]

lub tym narzędziem wbudowanym w Windows 7 i po problemie:D

jak możecie to podajcie przykłady takich narzędzi

+może jakieś dobre programy do backupu + jakiś program do utworzenia partycji recovery Windows 7 fajnie by było

przy XP/vista mogłem używać programu gigabyte Express recovery 2 ale z win 7 nie działa

wiem że to trochę nie na temat ale nie chce mi się pisać 2 tematu…

EASEUS Partition Master wersja Home z tego co pamiętam darmowa;)

Chodź po prawie 3 latach nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne;)

Już mi nie potrzebne nie raz tym dzielilem, już nawet nie mam netbooka ale stacjonarny nadal jest i ma już 5 lat ale dbam o niego i dalej spoko działa, nawet mam na nim w8 oryginalny :stuck_out_tongue:

500GB

65GB windows

100GB gry

100GB dane

40GB nie dzielić w ogóle (bo jaki to ma sens?)

160

30GB windows + sterowniki

119GB reszta

Od jakiegoś czasu postanowiłem robić 2 partycje 1 na system 50-60gb max +2 na dane i jest mi to ok :wink:

Kurde :smiley: coś z 500GB źle zrobiłem :smiley: miało być 65GB i dwa razy po 200GB :smiley: sorry pisałem późno i już nie myślałem.