Podział dysku na nowym laptopie z vistą

Witam. Wczoraj kupiłem laptopa Acer aspire 5739G. Otóż jak wiemy jest tam dysk 500 Giga. Tylko problem w tym, że te 500 Giga jest na jednym głównym dysku :frowning: Dla mnie jest to bardzo złe rozwiązanie, więc chciałbym podzielić go na minimum dwa dyski. Na system zostawic jakieś 60-80 Giga a resztę rozłożyć na jeden lub dwa inne dyski z folderami prywatnymi. Czytam ogrom poradników znajdujących się w sieci, ale niestety ciągle mam ten sam problem. Otóż wchodzę w zarządzanie dyskami, zaznaczam główny dysk i biorę zmniejsz wolumin w celu podziału. Niestety mam możliwość podzielenia w sposób nienormalny… Pozwala mi tylko 190 Giga odebrać na inne, nowe dyski, a na głównym karze zostawić ogromną resztę. W skrócie to mogę tylko odebrać zaledwie połowę dostępnego miejsca. Dodam, że dysk dzisiaj defragmentowany i nic nie pomaga. Chciałbym uzyskać podział około 100 Giga na głównym dla systemu itd. a np. dysk D pozostałe 350-400 Giga. Znacie jakieś sposoby jak można ominąć te głupie zasady systemowe? Używając opcji systemowych lub prostych i bezpiecznych programów? Proszę o pomoc jeśli wiecie coś na ten temat :slight_smile:

http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro … 13209.html spróbuj tego na pewno Ci pomoże

na pewno nie GPartet - jest dobry ale nie na takie duze dyski, praca (przy zmniejszaniu dysku) trwa bardzo dlugo co moze uszkkodzic/przegrzac ci dysk (szczegolnie w laptopie). I przede wszystkim zrob kopie partycji PQSERVICES, albo chociaz recovery cd/dvd.

Najbezpieczniej i najszybciej bedzie jesli zrobisz kopie/obraz partycji pqservices/recovery dvd i wtedy przy uzyciu, np. GPartet usuniesz partycje ktora masz i podzielisz dysk. Tylko jeden minus musiz stawiac system od nowa