Podział łącza radiowego przed router WiFi

Pierwszy raz będę się bawił z routerem, trochę na ten temat czytałem i chciałbym się zapytać o parę rzeczy oraz o doradzenie mi wyboru routera.

Po pierwsze - z tego co wiem będę musiał podać firmie od internetu MACa mojego routera, tak? Bo teraz jest Mac z karty sieciowej mojego laptopa.

Czy router ma być z AP?

Czy taki router mi wystarczy:

http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd& … 89&u=12490

I czy ma on wbudowany AP?

Sporo też czytałem o konfiguracji routerów, jednak jeśli ktoś ma pod ręką jakiegoś linka gdzie jest to dobrze wytłumaczone to będę wdzięczny.

Jestem dosyć zielony w kwestii routerów dlatego proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam.

Witam, nie wiem co dokładnie chcesz zrobić. Napisz co chcesz zrobić. Masz internet radiowy tak?? I chesz go podzielić na 2 komputery w domy, czy chcesz mieć internet radiowy bezprzewodowo w laptopie?? Czy co?? Odpisz i opisz dokładnie co chcesz zrobić i jak. A wtedy Ci pomogę.

Zgadza się - mam internet radiowy podpięty do jednego komputera i chciałbym kupić router by móc podzielić ten internet bezprzewodowo na więcej niż jeden komputer.

Czyli chcesz dzielić neta. To musisz kupić AP z opcją client w nim wpisać ten adres MAC co ma przypisany karta sieciowa, czyli clone MAC, wtedy nie musisz powiadamiać administratora sieci , klonujesz konfigurujesz i ma działać. Ja mam internet radiowy podzielony za pomocą AP i dziele go kablowo na 2 kompy kablem skrętką RJ-45. Żeby dzielić neta bezprzewodowo, to za bardzo nie wiem jaki Ci doradzić, ale polecam marke D-link. Popytaj tych sprzedawców nap. na allegro, podzwoń popytaj.

Czyli innymi słowy może być router bezprzewodowy z ap - tak przynajmniej rozumuję. Czy dobrze?

Nie wiem czy można zrobić to jednym urządzeniem odbierać internet radiowy i go wysyłać bezprzewodowo, podejrzewam żebyś musiał kupić np http://allegro.pl/item252434351_wszystk … a_qos.html

i nim odbierać internet radiowy i chyba jeszcze jeden taki aby nim wysłać radiowo. Ja bym polecił kupić np taki ap (ja takiego obecnie używam) i rozdzielać nim internet ale za pomocą kabla skrętki.

hmm ale jak jest router bezprzewodowy z ap to nie bedzie to samo co router z ap z dzieleniem przez kabel??

np http://allegro.pl/item254178854__super_ … d_ss_.html

Nie bardzo rozumiem co napisałeś. Jedna ja polecam podzielić połączenie kablowo. A są rutery bezprzewodowe??

gdyby nie bylo to bym nie zaczynal watku. tu jest przykład takiego routera:

http://allegro.pl/item251900042_promocj … ys24h.html

i dzieli sie nim przez wifi a z tego co mi się dobrze wydaje to ma on access point i dlatego moje początkowe pytanie.

Ok, AP z ruterem, ale wyciągasz antebke i w jej miejsce podłączasz kabel o d internetu radiowego, w ten sposób podzielisz internet, ale jak go wyślesz bezprzewodowo??? Kablem rozesślesz ale bezprzewodowo?? musiał byś kupić jeszcze jeden taki, i wysyłać nim. Taki sprzęt z takimi opcjami da sie kupić za połowę ceny ( oczywiście inna marka) dla domu wystarczająca. Pozdro.

Ok pora na sprostowanie po moim błędzie i niedomówieniu. Owszem mam internet radiowy, ale końcówka jest RJ45, więc nie muszę wpinać w miejsce anteny.

Tak poza tym kupiłem ASMAX Wireless router br - 604G czyli router z ap clientem.

Tylko teraz mam problem z konfiguracją, ponieważ nie do końca wiem co gdzie wpisać a w szczególności jak to jest z tymi MACami.

Proszę o pomoc.

Złączono Posta : 14.10.2007 (Nie) 19:19

OK już trochę pokombinowałem i sytuacja jest teraz taka:

kabel od internetu jest podłączony do routera, z routera idzie kabel sieciowy pod jeden laptop i jest stworzona sieć bezprzewodowa dzięki której drugi laptop ma też internet. Jest jednak problem - pierwszy laptop działa chyba jako serwer, bo gdy wyłączę go to drugi laptop z bezprzewodowego routera nie zbiera nic - chciałbym to zmienić tylko nie wiem jak to zrobić, czy maca od routera mam gdzieś wpisać czy jak. Trochę namieszałem, ale mam nadzieje że da się to zrozumieć.

Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ jestem o krok od skonfigurowania tego (tak mi się wydaje).