Witam, nie wiem co dokładnie chcesz zrobić. Napisz co chcesz zrobić. Masz internet radiowy tak?? I chesz go podzielić na 2 komputery w domy, czy chcesz mieć internet radiowy bezprzewodowo w laptopie?? Czy co?? Odpisz i opisz dokładnie co chcesz zrobić i jak. A wtedy Ci pomogę.
Zgadza się - mam internet radiowy podpięty do jednego komputera i chciałbym kupić router by móc podzielić ten internet bezprzewodowo na więcej niż jeden komputer.
Czyli chcesz dzielić neta. To musisz kupić AP z opcją client w nim wpisać ten adres MAC co ma przypisany karta sieciowa, czyli clone MAC, wtedy nie musisz powiadamiać administratora sieci , klonujesz konfigurujesz i ma działać. Ja mam internet radiowy podzielony za pomocą AP i dziele go kablowo na 2 kompy kablem skrętką RJ-45. Żeby dzielić neta bezprzewodowo, to za bardzo nie wiem jaki Ci doradzić, ale polecam marke D-link. Popytaj tych sprzedawców nap. na allegro, podzwoń popytaj.
i nim odbierać internet radiowy i chyba jeszcze jeden taki aby nim wysłać radiowo. Ja bym polecił kupić np taki ap (ja takiego obecnie używam) i rozdzielać nim internet ale za pomocą kabla skrętki.
Ok, AP z ruterem, ale wyciągasz antebke i w jej miejsce podłączasz kabel o d internetu radiowego, w ten sposób podzielisz internet, ale jak go wyślesz bezprzewodowo??? Kablem rozesślesz ale bezprzewodowo?? musiał byś kupić jeszcze jeden taki, i wysyłać nim. Taki sprzęt z takimi opcjami da sie kupić za połowę ceny ( oczywiście inna marka) dla domu wystarczająca. Pozdro.
Ok pora na sprostowanie po moim błędzie i niedomówieniu. Owszem mam internet radiowy, ale końcówka jest RJ45, więc nie muszę wpinać w miejsce anteny.
Tak poza tym kupiłem ASMAX Wireless router br - 604G czyli router z ap clientem.
Tylko teraz mam problem z konfiguracją, ponieważ nie do końca wiem co gdzie wpisać a w szczególności jak to jest z tymi MACami.
Proszę o pomoc.
Złączono Posta: 14.10.2007 (Nie) 19:19
OK już trochę pokombinowałem i sytuacja jest teraz taka:
kabel od internetu jest podłączony do routera, z routera idzie kabel sieciowy pod jeden laptop i jest stworzona sieć bezprzewodowa dzięki której drugi laptop ma też internet. Jest jednak problem - pierwszy laptop działa chyba jako serwer, bo gdy wyłączę go to drugi laptop z bezprzewodowego routera nie zbiera nic - chciałbym to zmienić tylko nie wiem jak to zrobić, czy maca od routera mam gdzieś wpisać czy jak. Trochę namieszałem, ale mam nadzieje że da się to zrozumieć.
Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ jestem o krok od skonfigurowania tego (tak mi się wydaje).