Mam zadanie do wykonania, lecz pojawił się problem, gdyż po świętach i sylwestrze wszystko jakoś mi się w głowie pomieszało i nie wiem jak się za nie zabrać.
Treść przestawia się w sposób następujący:
Jestem administratorem sieci komputerowej która składa się z 6 pracowni po 13 komputerów pracujących w różnych podsieciach. Moim zadaniem jest przydzielenie komputerom adresów prywatnych z klasy B. Należy przydzielić adresy w taki sposób aby jak najwięcej adresów zostało do dyspozycji w przyszłości. Komputery nie mogą mieć możliwości wymiany danych z urządzeniami z innej pracowni.
Określ:
maskę podsieci jednakową dla wszystkich komputerów,
adres sieci i rozgłoszeniowy dla wszystkich podsieci
adresy ip jakie będą przypisane do komputerów w poszczególnych podsieciach
maksymalną liczbę komputerów w podsieci
Czyli z tego co zrozumiałem muszę sobie wybrać dowolny adres klasy B i podzielić go na 6 podsieci.
A więc 2 należy podnieść do takiej potęgi jak liczba podsieci lub większej. Pasuje tutaj 23 czyli 8.
W tym momencie mamy 8 podsieci.
Maska /19 co daje 8190 adresów do przydzielenia komputerom (odjąłem adres sieci i rozgłoszeniowy).
13 zer w masce czyli 213 = 8192.
Mamy 6 pracowni po 13 komputerów co daje 78 kompów.
Doszedłem do czegoś takiego, tylko nie jestem pewny co do poprawności:
Adres sieci (B) : 130.85.224.0
Sieć1 : 130.85.224.32
Sieć2 : 130.85.224.64
Sieć3 : 130.85.224.96
Sieć4 : 130.85.224.128
Sieć5 : 130.85.224.160
Sieć6 : 130.85.224.192
Broadcast (nie wiem do czego :? ) : 130.85.224.224
Czy ktoś umiałby mi wytłumaczyć co mam dalej robić w tym zadaniu?
W pracowni masz po 13 komputerów, wiec dlaczego chcesz przydzielać w każdej podsieci po 30 adresów? Już w tym momencie nie spełniasz wymogu zadania, dotyczącego jak największej ilości wolnych adresów na przyszłość.
Adresację podsieci zawsze zaczynasz od liczby hostów. W sieci ethernet w każdej podsieci masz adres rozgłoszeniwy, więc dla każdej podsieci musisz wyznaczyć braodcast, a nie jakiś ogólny dla wszystkich podsieci. Podsieci są właśnie domenami rozgłoszeniowymi, co oznacza, że każda podsieć ma własny adres rozgłoszeniowy.