Witam. Chciałbym podzielić mój dysk na laptopie na dwa. Obecnie mam jeden C 80GB a chciałbym zrobić C-30GB i D-50GB. Trochę poczytałem o tym w internecie i znalazłem dwa dobre programy: PowerQuest Partition Magic 8.0 i EASEUS Partition Master 5.5.1 Home Edition. Zainstalowałem, ale nie chce robić czegoś od tak żebym nie zepsuł czegoś. Dlatego tu pojawia się moja prośba. Czy mógł by mi ktoś napisać krótko jak mam podzielić dysk ? I jeszcze jedno pytanie. Czy takie zmiany są bezpieczne i nie wprowadzi to żadnych innych konsekwencji ? Z góry dziękuję
Użyj Easeus Partition - darmowy i bardzo porządny program
-
W jakim stopniu masz zapełniony dysk?
-
Przed operacjami ww programami przeprowadź dokładną defragmentację dysku
-
Wyłącz wszystkie zbędne programy zanim zaczniesz się “bawić” w podział partycji.
W skrócie:
Aby podzielić dysk - klikasz na partycję C, z paska wybierasz “Resize” - zmniejszasz partycję do wymaganego rozmiaru a następnie z nieprzydzielonego obszaru tworzysz nową partycję
Zajęte miejsce 45,8 GB wolne 28,4 GB
Odinstaluję wszystkie gry więc będzie więcej miejsca.
koniczek3 , usuń też zbędne dane lub przenieś na inny nośnik. Zajęte miejsce musi być mniejsze niż 30 GB
Dokładnie tak jak master_zonk6 napisał - skoro partycja “C” ma mieć około 30GB to obecnie na dysku danych musisz mieć poniżej tej objętości - pozbyć musisz się około 20 GB danych. Pamiętaj aby po kasowaniu i deinstalacji zbytecznych danych przeprowadzić dokładną defragementację dysku przed, którą polecam dokładne wyczyszczenie dysku za pomocą programu CCleaner. Deinstalację obecnie zbytecznych programów przeprowadź za pomocą programu Revo Uninstaller: http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninst … 12741.html
Dobra czyli zrobić tak:
+mam 80 GB dysk chce mieć 30GB i 50GB więc.
-zwalniam dysk C tak żeby miał poniżej 30 GB
-defragmentuję wszystko
-odpalam program EASEUS Partition Master 5.5.1 Home Edition
I teraz czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak to ładnie zrobić ?