Podział pulpitu na 2 różne lokalizacje

Przed chwilą sobie pomyślałem, że coś takiego by mi się przydało. Może przypadkiem ktoś spotkał coś o podobnej funkcjonalności? :slight_smile:

Mam WIn7

Chodzi mi o to, żeby bp. podzielić pulpit, że część ikon będzie w jednej lokalizacji, a część w drugiej. Przy czym ta druga lokalizacja byłąby dla wszystkich taka sama, a ta pierwsza dla każdego inna. Coś w stylu, ze wszystkie ikony/katalogi na lewej połowie będą prywatne, a na prawej wspólne. Coś jak biblioteka, ale na pulpicie.

Że wątpię w istnienie dokładnie takiego programu to wdzięczny będę i za inne propozycje jak rozdzielić na komputerze pliki prywatne od wspólnych. Póki co mam zrobione to na poziomie bibliotek w ramach moich dokumentów, ale fajnie jakby dałoby radę w wygodny sposób zrobić coś takiego jeszcze z pulpitem. Rozwiązanie w korzystaniu musi być intuicyjne i idiot-friendly, tak, żeby bez większego tłumaczenia przyszli użytkownicy pojęli istotę sprawy :stuck_out_tongue:

Jest coś takiego jak C:\Users\Public\Desktop, kwestia poukładania ikon na pulpicie.

No tylko właśnie kwestia łatwego zarządzania tym co znajduje się w public, a co w folderze usera. Fajnie jakby to można było z poziomu pulpitu łatwo rozróżniać i zmieniać. Bo dla mnie póki co pożytek jest z tego taki, że ikonki od programów dla wszystkich mogę wrzucić w ten jeden zamiast się rozdrabniać… ale chciałbym, żeby każdy z użytkowników łatwo mógł rozpoznać co jest publiczne, a co jego prywatne i szybko i intuicyjnie zmieniać to.

edit:

Dodatkowo szybkie pytanie związane z bibliotekami. poustawiałem sobie tam wszystkie biblioteki ładnie jak chciałem. Teraz patrzę, są domyślne… ■■■? Czy to ma związek z tym, że póki co się Win nie aktywował i cały czas mi miałczy, że mam pirata i pulpit na czarno zmienia (świństwo… xp był chyba miesiąc na aktywacje, a ten mi od pierwszego włączenia…), czy to się takie jaja potrafią dziać i zastosowanie praktyczne bibliotek jest bliskie 0??

U mnie biblioteki działają tak, jak powinny. Jeśli “się Win nie aktywował” to nie wiem czy możesz szukać pomocy na tym forum :smiley: .

W swoim czasie ‘win się aktywuje’ ale to dopiero jak komp zostanie zainstalowany w miejscu docelowym i będzie miał dostęp do sieci, bo nie mam ochoty na rozmowy przez telefon z windowsowym automatem. Jeżeli biblioteki działają ok to fajnie… chociaż trochę mnie to wkurzyło… strasznie nachalna jest ta 7ka… wcześniej nigdy jej nie instalowałem to nie wiedziałem. W XP można wszystko spokojnie poustawiać sobie już na gotowe przed podłączeniem, a aktywuje się w 2s przy załapaniu sieci.

Ok, wracamy do głównego tematu :slight_smile: Jeżeli dzisiaj nic nie opłaca się robić, bo mi system się buntuje to mam czas do jutra, żeby coś znaleźć fajnego. Ok, jadę ustawiać klamoty.