Przejdę do problemu. Posiadam modem Terayon TA-202 i dostawcą internetu jest Aster, oraz Router TP-LINK TL-WR340G. Mój problem polega na tym że
gdy chce korzystać z internetu na moim PSP muszę odłączyć modem od komputera. A jeżeli potrzebuje skorzystać z neta w komputerze muszę odłączyć
Router. Czy da się podzielić połączenie tak by Router wysyłał połączenie oraz by komputer miał internet? Obrazu powiadamiam że jestem zielony w tych sprawach!\
posiadasz router, który ma wifi, wiec to chyba proste ze modem podpinasz pod router, do routera kompa po kablu na przykład, właczasz wifi i możesz z psp korzystać.
W tym rzecz że jeżeli mam połączenie Router(Ethernet)Modem(USB)Komputer ,komputer ma internet a router nie. Gdy Router(Ethernet)Komputer|Modem(USB) Komputer - nic nie ma neta. Nie posiadam dwóch kabli Ethernet by połączyć Router z Modemem i Router z Komputerem.
A pro po gdzie można kupić kabel Ethernet i w jakiej cenie?
modem -----lan-rj45---->router-----lan-rj45----->komuter i pozniej wifi do psp
nie mozesz podłaczyc do routera kabla usb i sieciowego bo modem obsłuży tylko jeden.
musisz miec 2 kable sieciowe (proste), kupisz w prawie każdym elektrycznym sklepie, komputerowym, w niektorych supermarketach i na allegro. koszt powinien byc w garnicach 1zł/m
na nalepce na routerze masz adres ip domyslny, login i hasło.
najlepiej wczesniej zresetuj router masz taki mały przycisk (trzeba wcisnąć długopisem, spinaczem) i trzymać z 10-15sek. az wszystkie diody razem mrugną.
i dopiero wtedy zacznij konfigurować. aaa we własciwościach połaczenia na kompie ustaw wszystko na automatyczne (ewentualnie najpier spisz) twój adres ip, bramę, DNSy, maskę.