A ja sądzę, że tym, których to dotyczy, i tak nie będzie się chciało tego czytać. Niestety taka prawda.
A kogo masz na myśli?
Na pewno nie Ciebie ;]
Mówię ogólnie tak. Że tak jest
To by sie okazalo
Co by się okazało?
Okazalo bys sie to czy wszystcy beda czytac
Dołączam się do głosu na Nie.
Dział “Na Luzie”, jak sama nazwa wskazuje, jest do tego, aby toczyć luźne dyskusje na tematy niekoniecznie związane z komputerami.
Wydaje mi się, obserwując forum, że po zmianie formuły tego działu umarłby on śmiercią naturalną. Bo zauważcie sami, ile tego typu tematów (mam na myśli nowinki techniczne itp.) pojawia się na forum ?? Bardzo niewiele. A przecież tematyka poruszana przez userów jest tak rozległa, że gdyby ktoś miał coś takiego do, nazwijmy to, pokazania, to napewno założyłby taki temat. Tymczasem takich tematów brakuje.
Mam tu nawet małą pretensję do moderatorów, że sami nie zakładają takich tematów.
Odmienną sprawą są faktycznie bzdurne tematy, takie jak wspomniany już tu o wyższości kanapy nad tapczanem czy o tym, że ktoś ma biegunkę. Myślę, że zakładanie tego typu tematów skutecznie ukróciłoby kasowanie ich (tak, kompletne usuwanie , a nie przenoszenie do archiwum). Powinno to być poparte informacją na PW od moderatora skierowaną do autora, dlaczego temat został usunięty (to po to, żeby nie było krzyku o brak wyjaśnienia). Jednocześnie ci “myślący” użytkownicy forum nie powinni wogóle w takim temacie odpowiadać. A jeśli ktoś uzna za stosowne wypomnieć autorowi, że to głupi temat, to sam sobie będzie winien, bo jego post poleci w niebyt razem z całym tematem.
Osobiście jestem za tym, żeby zaostrzyć moderatorkę w tym dziale i usuwać zarówno wypowiedzi nic nie wnoszące (typu " " , “fajne” itp.), jak również wszelkie prywatne dywagacje userów względem siebie.
Jeśli ktoś ma coś do powiedzenia coś na temat jakiejś stronki czy czegoś innego, to niech się wysili i poprze swoją wypowiedź “fajna stronka” argumentem, dlaczego ona mu się podoba. A co do prywatnych potyczek słownych, to jest od tego PW.
Czas na podsumowanie:
Dział “Na Luzie” zostaje w starej formule, ale jest ostrzej moderowany (nawet bardziej bezwzględnie, niż inne działy). To po to, żeby wyplenić bezsens i głupotę. Wszelkie ewentualne durne wypowiedzi pomijamy milczeniem, a pretensje o wykasowany post idą do kosza, poparte stosowną informacją .
Tu mój apel do innych:
Nie komentujmy bzdurnych tematów ani bzdurnych postów. Nie wypisujmy niczego w rodzaju “chyba cie porąbało” itp. Kiedy autor zobaczy, że jego post lub temat nie spowodował reakcji, to szybko mu się znudzi.
Dwie uwagi do postu Magika!
Nie jestem tego tak do końca pewna… :?
Pozostawienie"głupawego" postu w Archiwum, czy też zakłódkowanie - wraz z wyraźną dezaprobatą innych userów i odpowiednim komentarzem moderatora - rodzi o wiele lepszy skutek wychowawczy!
Pozostali, jak również nowo nabyli userzy (zwłaszcza Ci ostatni) - widzą, gdzie przebiega granica i uczą się, jak nie popełniać tych samych błędów. I tym samym tworzy się doskonały wzorzec poziomu tego Forum!
W przeciwnym razie - trudno będzie się zorientować właściwie, gdzie leży granica dobrego smaku na naszym Forum!
Zresztą omawialiśmy już tę kwestię przy okazji innych topiców zwłaszcza w dziale “O Forum”.
Moim zdaniem rzecz mało realna…
Zważywszy na fakt, że na tym dziale musi dochodzić do wielu polemik - odwoływanie się do słów poprzedników, jest jak najbardziej naturalne. Inaczej będziemy mieli do czynienia ze zlepkiem b. wielu monologów.
Te posty, nie są w swojej naturze aksjomatyczne (tak, jak można przypuszczać - są posty techniczne), czyli zachodzi dowolność wypowiedzi i odmienność zdań, co jest naturalną rzeczą i od dywagacji nie da się uciec. No, taka mała debata na wzór telewizyjnych… :twisted:
Oczywiście - poziom polemiki nie może być poniżej pasa, ale o to modkowie zawsze dbają…
Co do lakonicznych uwag “fajna stronka”, “luzik” itp. - bez treściwego uzasadnienia - to zgadzam sie z tym najzupełniej. Aczkolwiek czasami można popaść w pułapkę własnych założeń… Bo czasami np. trzechwyrazowy post będzie niósł w sobie niewyobrażalną puentę, a i byłam świadkiem - że jedna starannie dobrana emotka zawierała w sobie więcej treści, niż parę układnych zdań w innym poście.
Pysiu, chyba takiego wyniku sie nie spodziewałeś? Fifty-fifty
:lol: :lol: :lol:
Już większość na NIE. :lol:
i tak trzymać :!: :!: :!:
I dalej jest remis 17:17 kto wygra bardzo wyrównana walka jestem na TAK
Zdecydowanie NIE!
Widzę że koniecznie chcecie położyć kolejny topic bo teraz to już zaczyna się zabawa.