Czy istnieje jakiś sprytny sposób na pogrubienie tekstu w notatce Google Keep? Czytałam, żeby skopiować pogrubiony tekst i wkleić, ale jakoś mi to nie działa
Ew. może zna ktoś podobną, darmową aplikację, która pozwala na szybkie i wygodne zapisywanie notatek na komputerze oraz synchronizację ich z wersją na smartfona z androidem? Coś sprawdzonego, niezawodnego i jednocześnie z możliwością prostego formatowania tekstu. Ważne jednak, aby notatki dało się zapisywać równie sprawnie jak w Google Keep, bez zbędnego klikania i wybierania czegoś z menu
Z tego co wiem/znalazłem na necie, Google Keep nie pozwala na takie zabawy (nie używam Keep już dobrych kilka lat). Znalazłem za to link z taką zabawą z Keep:
Gość za pomocą innej strony internetowej bawi się w formatowanie tekstu w Keep.
Od siebie polecam OneNote jako aplikację do notatek, o wiele bardziej zaawansowana niż Keep. Ma także formatowanie oraz wersję na smartfony.
Możesz także iść po całości i zmienić przeglądarkę na Vivaldi, ma wbudowaną całkiem użyteczną funkcję notowania z synchronizacją z wersją na smartfony.
Tzn. mi nie zależy, aby to było jakieś bardzo zaawansowane. Właściwie zależy mi tylko na możliwości pogrubienia tekstu, bo czasami potrzebuję coś wyróżnić, a bardzo ważne jest też, aby te notatki można było zapisywać i edytować możliwie najszybciej i najprościej, bez zbędnego klikania, dokładnie tak, jak w Google Keep. Jeśli w OneNote tworzenie i edycja nie są takie proste i wymagają więcej klikania, to wtedy mnie to nie urządza
Vivaldi używa znajoma i nieustannie narzeka, bo wciąż ma jakieś problemy, to z oglądaniem filmów na YT, to z czymś tam. W każdym razie skutecznie mnie zniechęciła. Wydaje się niedorobiona ta przeglądarka. Kiedyś się nią interesowałam, ale nie miała wbudowanego translatora, a żeby zmienić wygląd interfejsu (w sensie, nie jakieś tam kolorki, tylko np. zamienić miejscami paski itp.), to się trzeba było bawić w jakieś skomplikowane czary, więc dałam sobie spokój
@xttbx - niestety, u mnie sposób z filmiku nie działa. Zamiast pogrubionego tekstu, mam jakieś kwadraciki
Ktoś podpowie, dlaczego tak się dzieje? Wszystko, co na tej stronie z filmiku jest zapisane znakami unicode, u mnie się wyświetla jako kwadraciki: zrzut
A ten OneNote sprawdziłam, ale jest zbyt mułowaty i w ogóle niewygodny. Strasznie długo wszystko się wczytuje, wyskakuje mnóstwo jakichś komunikatów i podpowiedzi, jakieś zbędne bzdury typu sekcje (o co w ogóle chodzi?), przy każdej notatce trzeba od nowa ustawiać wielkość czcionki itp. Jak kliknęłam “udostępnij” to się pomuliło i ostatecznie wyświetliła się pusta strona. No beznadzieja totalna. Ja potrzebuję prostego, ergonomicznego notatnika, żeby coś błyskawicznie zapisać bez zbędnych cudów i Google Keep jest do tego idealny, tylko mi tego pogrubienia brakuje
No to zostaje ci przyzwyczajenie się do braku pogrubienia w Keep ;p pewnie znalazłby się jakiś mniej znany program który to potrafi, ale osobiście jakoś nie mam do nich zaufania, wolę coś “dużego”. W sumie… zobacz może jeszcze Sticky Notes, proste, szybkie i ma podstawowe formatowanie tekstu. Na kompie z win 10 powinno być już zainstalowane, na smartfonie dostęp do notatek ze Sticky jest poprzez… apkę OneNote lub Microsoft Launcher.
Mam Win7. Tylko tu chodzi o możliwość udostępnienia tej notatki innej osobie.
Konkretnie, to chodzi o listę zakupów. Jestem sobie w domu, a ta druga osoba na mieście i czasami coś tam do tej listy na bieżąco potrzebuję dodać, tak żeby ta osoba od razu to zobaczyła i ona też sobie tam dopisuje swoje zakupy. Potrzebuję też na tej liście wyróżnić produkty pilne i pilniejsze, dlatego zależy mi na tym pogrubieniu. Już wyróżniam niektóre za pomocą CapsLocka, ale jak jest takich kilka, to łatwo coś przeoczyć i te najważniejsze chciałam dodatkowo pogrubić.
Google Keep używam też do innych notatek i bardzo mi pasuje, że są w formie takich kolorowych karteczek, gdzie od razu widać, co jest napisane, bez otwierania konkretnej notatki.
A odnośnie tych kwadracików, to często też na facebooku i YT w komentarzach mam takie kwadraciki. Najwyraźniej inni używają właśnie tych znaków a mi z nieznanych przyczyn nie chcą się wyświetlać, więc też bym chciała ten problem rozwiązać…
W dokumentach google utwórz plik docx, nazwij “moje notatki”, albo “Notatki Beatki” i tam wklejaj, edytuj, cuduj i zapisuj dodane. Dostęp masz z każdego urządzenia.
@Bogdan_G tylko z dokumentem to będzie to samo co w OneNote, bo tam w sumie też to wygląda jak dokument. A to ma być naprawdę szybka i wygodna, prosta notatka, która się drugiej osobie szybko i czytelnie wyświetli na telefonie, bez żadnych głupich wstążek i innych menu. Będzie aktualizowana w czasie rzeczywistym i zapisywana automatycznie. Jak ktoś robi zakupy, śpieszy się, jest gdzieś w tłumie, w kolejce, to musi mieć tą notatkę naprawdę czystą, bez żadnych rozpraszaczy i musi się błyskawicznie wczytywać bez zbędnego klikania.Po prostu otwiera aplikację i ma już tą notatkę widoczną.
A może są po prostu jakieś aplikacje przeznaczone stricte na taką listę zakupów, ale właśnie współdzieloną przez dwie osoby?