Wymagania.
Mam 16GB Ramu. Procesor to Ryzen7, GPU (01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GP107M [GeForce MX350] (rev a1)), a laptop to ZenBook Flip 15 (ZenBook UX562IQ_UM562IQ).
Czy spełni minimalne wymagania, a może rekomendowane?
Wymagania.
Mam 16GB Ramu. Procesor to Ryzen7, GPU (01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GP107M [GeForce MX350] (rev a1)), a laptop to ZenBook Flip 15 (ZenBook UX562IQ_UM562IQ).
Czy spełni minimalne wymagania, a może rekomendowane?
Podchodziłbym do tego bardzo sceptycznie.
To wymagania marketingowe w przedsprzedaży.
A po premierze może być całkiem inaczej, zresztą zawsze jest inaczej i obiecują poprawki i inne cuda.
Dobra. Pisałem raczej o Linuksie, a ktoś przytoczył grafikę z wymaganiami pod Windows. Przyjmuję jednak, że będzie ciężko. Ok. Czyli zagram sobie, jak kupię nowy komputer.
Gra jest napisana również natywnie dla Linuksa? Jeśli nie to będzie działać przez jakiś emulator Windowsa a w takim razie wymagania należy pomnożyć x2.
Ma być natywna wersja na Linuksa. Właśnie dlatego podałem linka z wymaganiami dla Linuksa. Tak samo była natywna wersja Civilization 5, Civilization: Beyound Earth i Civilization 6. Na Linuksa wychodzi sporo gier natywnych, jak Micro Machines: World Series, Wormsy, Tomb Raidery, itd.
A co do odpalania gier z Windows, to Proton zazwyczaj daje bardzo mały narzut.
Rozmawiałem na Discordzie wortalu gamingonlinux. Potwierdziły się przypuszczenia, że mam za słaby układ graficzny. Temat do zamknięcia.
O tym, że grafika za słaba było wiadomo bez pytania, ale grafikę można dać na minimum.
Ta gra połozy procka przy przeliczaniu ruchów przeciwnika, ponoć ludzie marudzą, że na testach kładzie topowe procki (coś jak Stellaris przy 1000 układów).
Drobne pytanie. Pójdzie na Steam Decku? Tutaj znalazłem VLoga, gdzie autor mówi, że Steam Deck jest bliski rekomendowanych parametrów: https://youtu.be/ZYv6cBpGrPM?t=572 . Oczywiście, o ile dobrze znam Angielski.
Jest też natywna Civilisation 1, no może nie do końca, bo to fanowska wersja oryginału, trzeba mieć oryginał żeby pobrać z niego grafiki. Tak czy inaczej działa zaskakująco dobrze - jak oryginał ale można ją uruchomić na współczesnych systemach GitHub - rajko-horvat/OpenCiv1: Open source rewrite of the original Civilization 1 Game designed by Sid Meier and Bruce Shelley in year 1991
Do brakuje 2 i 3 chyba . Dziękuję za wzmiankę, chociaż nie do końca na temat. Sam gram z kolegą w Unciv, bo mimo iż posiadam licencję na Civ5, to kolega nie.
Są jeszcze inne klony Civilization, jak Freeciv.
Fakt, Unciv i Freeciv bardzo fajne i rozbudowane cywilizacje z niezłą grafiką. OpenCiv1 jest dobre dla kogoś kto szuka czegoś prostego, z rdzennymi mechanizmami z początku serii.