Wyjeżdżam za miesiąc na wakacje na okres 2 tyg. Posiadam kartę 512MB która wiem że mi nie wystarczy do wykonywania zdjęć. Chcę dokupić w związku z tym kartę o większej pojemności jednocześnie taką która na przyszłość będzie dla mnie wystarczająca. Myślałem nad kupnem karty MicroSD 16GB z adapterem SD. Problem taki czy posiadany przeze mnie aparat KODAK Z740 kartę o tej pojemności rozpozna? Aparat ma 7 lat w tamtych czasach karty dostępne w sklepie nie przekraczały 1GB. Jak sądzicie jakie mam szanse, że owa karta zostanie wykryta i zadziała z aparatem? Szukam informacji na ten temat w sieci ale nic konstruktywnego nie znajduję.
Na 90% nie zadziała ci te karta.
Karty o pojemności powyżej 2GB są kartami o wysokiej gęstości zapisu (SD HC) których stare aparaty i czytniki nie obsługują.
Można czasem trafić na karty 4GB o standardowej (rzekomo) gęstości zapisu ale to rzadkość.
Najlepiej sprawdź w instrukcji aparatu ale na 90% obsłuży ci max 2GB (upewnij się czy aby na pewno obsługuje do 2GB).
Robisz tak:
idziesz do sklepu i mówisz że chcesz kartę 16GB i mówisz że chcesz sprawdzić przez zakupem czy będzie działać, proste
Tu ktoś pytał o to czy ten aparat obsługuje karty SD HC i dostał odpowiedź że nie: http://www.answerbag.com/q_view/2209078
– Dodane 04.07.2012 (Śr) 15:49 –
To oczywiście jest najlepsze wyjście jak ktoś nie jest pewien ale nie zawsze jest w sklepie możliwość sprawdzenia towaru, zwłaszcza że karty pamięci są zwykle szczelnie pakowane tak że nie da się po otwarciu ponownie zapakować.
W Media Markt widziałem że są oddzielne, można wkładać, testować różne przy sprzedawcy
oczywiście Media Markt to jest przykład.
I ja bym właśnie tak zrobił, jak nie obsłuży 16 GB to może 8GB i bez rozczarowań że kupiłem coś co nie działa
To jest w zasadzie kwestia obsługi SD HC lub jej braku, jeśli aparat to obsługuje to powinien obsłużyć te 16GB a jeśli nie to max będzie 2GB.
Ale w tym wypadku moim zdaniem szkoda czasu na sprawdzanie bo wszystko wskazuje że ten aparat kart SD HC nie obsługuje.
Pożyczyłem kartę SD 4GB SDHC. Efekt taki jak przewidzieliście. Nie działa Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam.