Pojemna karta SD 16GB do starego aparatu

Wyjeżdżam za miesiąc na wakacje na okres 2 tyg. Posiadam kartę 512MB która wiem że mi nie wystarczy do wykonywania zdjęć. Chcę dokupić w związku z tym kartę o większej pojemności jednocześnie taką która na przyszłość będzie dla mnie wystarczająca. Myślałem nad kupnem karty MicroSD 16GB z adapterem SD. Problem taki czy posiadany przeze mnie aparat KODAK Z740 kartę o tej pojemności rozpozna? Aparat ma 7 lat w tamtych czasach karty dostępne w sklepie nie przekraczały 1GB. Jak sądzicie jakie mam szanse, że owa karta zostanie wykryta i zadziała z aparatem? Szukam informacji na ten temat w sieci ale nic konstruktywnego nie znajduję.

Na 90% nie zadziała ci te karta.

Karty o pojemności powyżej 2GB są kartami o wysokiej gęstości zapisu (SD HC) których stare aparaty i czytniki nie obsługują.

Można czasem trafić na karty 4GB o standardowej (rzekomo) gęstości zapisu ale to rzadkość.

Najlepiej sprawdź w instrukcji aparatu ale na 90% obsłuży ci max 2GB (upewnij się czy aby na pewno obsługuje do 2GB).

Robisz tak:

idziesz do sklepu i mówisz że chcesz kartę 16GB i mówisz że chcesz sprawdzić przez zakupem czy będzie działać, proste

Tu ktoś pytał o to czy ten aparat obsługuje karty SD HC i dostał odpowiedź że nie: http://www.answerbag.com/q_view/2209078

Dodane 04.07.2012 (Śr) 15:49

To oczywiście jest najlepsze wyjście jak ktoś nie jest pewien ale nie zawsze jest w sklepie możliwość sprawdzenia towaru, zwłaszcza że karty pamięci są zwykle szczelnie pakowane tak że nie da się po otwarciu ponownie zapakować.

W Media Markt widziałem że są oddzielne, można wkładać, testować różne przy sprzedawcy

oczywiście Media Markt to jest przykład.

I ja bym właśnie tak zrobił, jak nie obsłuży 16 GB to może 8GB i bez rozczarowań że kupiłem coś co nie działa

To jest w zasadzie kwestia obsługi SD HC lub jej braku, jeśli aparat to obsługuje to powinien obsłużyć te 16GB a jeśli nie to max będzie 2GB.

Ale w tym wypadku moim zdaniem szkoda czasu na sprawdzanie bo wszystko wskazuje że ten aparat kart SD HC nie obsługuje.

Pożyczyłem kartę SD 4GB SDHC. Efekt taki jak przewidzieliście. Nie działa :frowning: Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam.