Połączenia TCP/lokalny ruch w sieci LAN

Używam programu Networx do monitorowania użycia sieci na komputerze z Windows 7. Ostatnio był zmieniony router i zauważyłem, że cały czes są pobierane jakieś dane nawet jeśli nic nie jest uruchomione, wg programu około 3 kB/s. Trochę poszperałem w systemie i w programie i znalazłem w nim opcję „Pomijaj lokalny ruch w sieci LAN”. Kiedy to zaznaczę to użycie sieci wygląda jak dawniej, czyli jak nie używam netu to jest 0.
Jak uruchamiam Monitor zasobów i zakładkę „Sieć” to nadal to widzę. Pierwszym zrzut pokazuje jak używam przeglądarki, a drugi jak nic nie robię. Cały czas coś widać na wykresie.

Na innym komputerze z Windows 10 podłączonym do tego samego routera Połączenia TCP w Monitorze zasobów wyglądają prawie tak samo, niestety nie wiem jak to wyglądało na nim kiedyś.

W związku z tym mam pytania. Czy tak ma być, czy to normalne? Dlaczego tak jest i czemu nie było tego wcześniej?

Patrzyłem na innych komputerach w innych sieciach i wychodzi na to, że Połączenia TCP tak właśnie mają wyglądać, ale nie jestem pewny. Tylko pytanie skąd bierze się ten lokalny ruch w sieci LAN?

Samo utrzymanie zestawionego połączenia czy to TCP/IP czy na wyższym poziomie, konkretnej usługi, wymaga niewielkich „rozmów” pomiędzy komputerem a tamtą stroną.

Odpal sobie na PC’cie Wireshark • Go Deep | Download wtedy zobaczysz co z czym gada.

Z tym Wireshark jakiś problem miałem, nic nie pokazywał - być może mam wyłączone jakieś usługi jakie potrzebuje. Odpaliłem TCPView. Potrzymałem go dosyć długo otwartego i ruch jest praktycznie zerowy jeśli nie mam otwartej przeglądarki. Jedynie networx generuje jakieś znikome ilości.

Poza tym będąc na pulpicie dysk nie generuje żadnej aktywności, więc chyba nie ma się czym martwić, że coś się „pobiera”.

Jak możesz to zobacz czy wygląda to OK. Prostokątami zasłoniłem niektóre linijki, aby nie pokazywać nazwy mojego komputera.

O Panie drogi, jaki minimalizm. U mnie TCPView otworzony na pełen ekran pokazuje jakieś 6 stron połączeń.

Na Twoim zrzucie widzę jedynie procesy systemowe i NetWorx 7.3.2 - dobreprogramy chyba mniej się nie da. Możesz jeszcze sprawdzić jaka usługa chodzi pod danym svchost.exe

tasklist /svc /fo list

edit: jak chcesz jeszcze trochę okroić listę to możesz wyłączyć IPv6, zakładam że do niczego nie używasz.

IPv6 mam wyłączone w ustawieniach karty sieciowej. Więcej nie robiłem.

Masz na myśli to co jest w tym poradniku?
https://www.hpc.mil/solution-areas/networking/ipv6-knowledge-base/ip-transport/disabling-ipv6-in-microsoft-windows-7-and-earlier-versions

Ja też wyłączam tylko w ustawieniach karty sieciowej. W takim razie widocznie połączenia ipv6 są nawiązywane z innych interfejsów. Lokalnie? Zgaduję. Jak chce Ci się bawić to zrób jeszcze kroki wg poradnika, który wkleiłeś. Czysta zabawa ale może wyeliminować te połączenia v6 które widzisz

Zobaczę. Przeczytam poradnik jakie są tego minusy, bo coś tam niby jest. Jeszcze nie wiem czy to zrobię, bo w sumie chyba żadnej korzyści to nie daje, bo to są te same procesy tylko zdublowane na tej liście.

Minimalizm jest, bo dawno temu bawiłem się w optymalizację, ale z zachowaniem pełnej funkcjonalności systemu. W autostarcie mam dodane jeszcze 8 procesów, a i tak obciążenie procesora wynosi cały czas 0%. Wyszło to i działa na tyle dobrze, że jeszcze nie przesiadłem się na nowszy system.

heh też muszę kiedyś wziąc się za porządki na swojej deweloperce…

Komputer z Win7 mam dzisiaj zajęty i nie mogę go restartować, więc poeksperymentowałem na drugim z Win10.
Wyłączyłem w rejestrze to IPv6, ale po tym w TCPView nic się nie zmieniło.
Sprawdzałem 4 różne wartości (wklejam zrzut jakbyś chciał spróbować), ale nie widać żadnej różnicy. Skutków ubocznych wyłączenia nie widać, ale zysków też.

Zobacz, jak to wygląda, to v6 nadal jest widoczne. Jeszcze wspomnę, że procesów widać mało, bo przeglądarki są zamknięte, aktualizacje są wyłączone, zamiast networx używam tu innego programu, usługi systemowe są częściowo wyłączone, ale tylko te których byłem pewny, bo w Win10 jest ich tyle, że nie chcę mi się ich wszystkich sprawdzać osobno.