Połączenie 2 komputerów/konf.sieci

Otóż mam taką sprawę, połącze 2 komputery kablem krosowanym (bo nie potrzebny mi internet na obydwu,kabel krosowany wystarczy do np. grania we dwóch w jakieś gry etc.), i teraz mam pytanie co dalej, na jednym komputerze (stacjonarnym) jest Win. XP, a na drugim (laptopie) jest Windows 7, jak teraz skonfigurować sieć, czy wyskoczy mi jakiś automat do tego po podłączeniu czy jak to wygląda? Jak później te komputery będą się komunikować? Np. trzeba będzie wpisać adres IP tego 2 komputera to jak mu nadać ten adres? Nie wiem czy te pytania są mądre, ale nigdy nie robiłem własnej sieci :wink: Jak to wygląda ? Z góry dzięki za odp.

Na vortalu masz prezentację. Dotyczy ona Windows XP, ale w Windows 7 robi się podobnie (tylko trudniej jest się dostać do okna Połączenia sieciowe).

Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Centrum sieci i udostępniania -> Zmień ustawienia karty sieciowej

Jest tam też informacja, jak udostępnić połączenie internetowe (komputer udostępniający będzie musiał być włączony, żeby był Internet na kliencie).

Możesz na jednym komputerze udostępnić folder, wtedy na drugim zobaczysz go w oknie Moje miejsca sieciowe (XP) lub Sieć (W7). Taki udostępniony folder można też zamapować na drugim komputerze jako dysk (będziesz miał do niego dostęp normalnie jak do osobnej partycji na dysku). Można też wchodzić przez Uruchom (na W7 - Windows+R), gdzie wpisujesz \NAZWA_KOMPUTERA_lub_IP\nazwa_udostepnionego_folderu. Udostępnić możesz również drukarkę.