Problem polega na poałączeniu aparatu z komputerem.Komputer poprostu nie widzi aparatu,nie mogą odczytać zdjęć z aparatu na komputerze.mam windows XP,inst.obsługi objaśnia że nie musze wgrywać żadnych programów bo XP sam odszukuje podłączenie nowego sprzętu.
może USB nawala ?? (łączysz się przez USB ?? ) - jeśli możesz przełącz na inne wejście
jak pisze pysiu powinieneś mieć płytkę - wtedy skorzystaj z menedżera dodawania sprzętu, lub - wyłącz kompa, podepnij aparat, włącz go na tryb komunikacji z komputerem i włącz kompa.
jeśli nie pomaga, sprawdź na innym, ściągnij nowe sterowniki od producenta aparatu - jeśli nie pomoże dzwoń do serwisu
Po podłączeniu aparatu i załączeniu aparatu w trybie przeglądania zdjęć system xp sam powinien wyświetlić(obok zegarka ) że odnalazł nowy sprzęt i albo zawoła o sterowniki abo i nie (tak powinno być w twoim przypadku kiedy to w instrukcji pisze że pod xp nie są wymagane) kiedy sprzęt (aparat) zostanie zainstalowany powinien pojawić sie systemowy kretor kopiwania plików, czasem może sie nie pojawić, wtedy należe sprawdzić czy w “moj komp” nie pojawił sie dodatkowy dysk, a jeżeli tobie wogóle po podłączeniu aparatu nie pojawia sie w trayu ikonka dodawania sprzętu to aparat wcale nie nawiązuje połaczenia z kompem , sprawdz w biosie czy masz włączone porty USB , sprawdz w instrukcji aparatu do jakiego USB ma być podłanczany (USB 1.1 czy USB 2) tu akurat nie wiem czy obydwa te USB 1.1i 2 są kontabilne w jedną i drugą strone wiem tylko że do portu USB 2 można połanczać urządzenia pracujące pod USB 1.1 ale te które powinny pracować na USB 2 to coś wydaje mi sie że na porcie USB1.1 nie bedą działały.
Miałem podobny problem z podłączeniem kamery. Okazało się że trzeba było zainstalować sterowniki do USB. Spróbuj poszukać na płytce ze sterownikami do płyty głównej. U mnie pomogło.