Połączenie dwóch komputerów i rozdzielenie Neostrady

Witam,

mam kilka prostych pytań.

http://stefe75.webpark.pl/ - Czy ten sposób zadziała, by rozdzielić Neostradę? (ADSL). Właśnie tylko na jednym komputerze mam kartę sieciową.

Chciałbym także połączyć te komputery, by np. móc grać przez LAN.

Domyślam się na 99%, że nie obejdzie się bez sieciówki, czy tak?

I ten kabel: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77861983

Dzięki za odpowiedzi. Chcę mieć wszystko rozjaśnione i się upewnić, by za kilka dni nie mieć problemów.

ile chesz połączyć kompów??

Co to znaczy, że właśnie tylko na jednym komputerze masz kartę sieciową??

Jeśli masz modem do połączenia z NEO na rj45 to musisz w jednym mieć 2 karty sieciowe, a w drugim jedną, tak jest to opisane na stronie z linku i tak też należy to robić.

Jeśli Twój modem łączy się z kompem przez USB to powinineś mieć po jednej karcie sieciowe w każdym kompie.

Do połączenia dwóch komputerów stosujesz kabel skrosowany, jaki oferują na Allegro w podanym linku.

Z udostępnianiem połączenia ludzie mają problem ale możesz próbować.

Jednak mając łącze w domu najlepiej stosować router z wbudowany switchem do podzielenia Neta, wtedy nie ma żadnych problemów.

:okulary:

Modem jest Thomsona, na USB.

OK, w takim razie skombinuję do tego drugiego komputera kartę sieciową, no i kupię kabel.

W router nie chcę inwestować, bo to potrzebne mi tylko na kilka dni :slight_smile:

No tak, ten opis mi się nie przyda, bo modem nie jest podłączony do sieciówki.

Muszę poszukać czegoś innego. Przy okazji, jak macie takie linki z przejrzystym opisem, to proszę o podanie, jak dokładnie to ustawić w połączeniach sieciowych.

Dzięki :slight_smile:

Chcę, by w dwóch komputerach był Internet.

Nie mam linków ale…

Zakładam, że na obydwu kompach masz XP PRO lub Home

Jeśli ustanowisz już połączenie w NEO na głównym kompie, uruchomisz kreator sieci i spróbujesz połączyć się z NOE na drugim.

Myślę, że z tym nie powinieneś mieć problemu, jesteś dość mocno zaawansowanym użytkownikiem.

Problemy mogą się pojawić, kiedy będziesz chciał mieć i połączenie z NEO i połączenie w LAN na drugim kompie.

Ale, jeśli już będzie połączenie z Netem na obydwu komputerach, to w połączeniu sieciowym, Właściwości, wybierz “Protokół internetowy (TCP/IP)” i oczywiście jego właściwości.

W oknie będziesz miał zakładkę “Konfiguracja alternatywna”, tam zaznacz “Ustawienia konfigurowane przez użytkownika” i wpisz adres z puli adresów prywatnych, dla przykładu:

Komp 1:

Adres IP 192.168.0.2

Maska podsieci: 255.255.255.0

Brama domyślna: 192.168.0.1

Komp 2:

Adres IP 192.168.0.3

Maska podsieci: 255.255.255.0

Brama domyślna: 192.168.0.1

Pozostałe pola zostaw puste.

Pamiętaj o wpisaniu tej samej grupy roboczej na obu komputerach.

Nadaj ujednolicone nazwy komputerom np. komp-1 i komp-2

Włącz na jedym i drugim kompie udostepnianie plików i drukarek.

Po zaadresowniu sprawdź czy nie tracisz połączenia z Netem, później pinguj z jednego i z drugiego kompa adresy IP z konfiguracji użytkownika.

Czy taki sposób zadziała, musisz sprawdzić.

Mam u siebie adresownie DHCP czyli atomatyczne, ale wpisałem w połączeniu sieciowym alternatywny adres, jak napisałem powyżej, Net działał poprawnie, nie mam tylko możliwości sprawdzenia tego z drugim kompem.

:okulary:

http://dobreprogramy.pl/demonstracje/siec_domowa.htm - ja z tego kozstalem i działa :slight_smile: