Mam pewnien problem z połączeniem dwóch komputerów w sieć i udostępnienie im internetu, ale zacznijmy od początku.
Mam w domu sieć wifi i podłączone do niej 2 kompy, 1 z Windows xp, drugi Ubuntu 9.10. Komputery współdzielą bez problemu pliki i drukarkę dzięki sambie, wszystko działa super. Ale mam tez 3 komputer z windows xp, którego nie mam jak podpiąć do routera przez wifi ani ethernet. W związku z tym chcę aby komputer z Ubuntu współdzielił pliki i internet(z łącza wifi) z tym kompem przez Ethernet. Połączyłem je kablem krosowanym i myślałem, że wszystko pójdzie jak należy a tu nic, ustawiłem ręcznie ip tu i tu jeden na automat drugi recznie ale nic nie idzie. Instalowałem Firestarter ale pokazuje ze:
device wlan0 albo eth0 is busy
Szukałem kombinowałem ale już sam nie wiem. Mam nadzieje ze w ogóle da się coś takiego zrobić.
Szukam, szukam, ale nie mogę znaleźć nic o wstawianiu skryptów Domniemam, że to banalnie proste ale jakoś nie wiem nic nie mogę wymyślić bo to chyba nie polega tylko na stworzeniu w /etc/init pliku firewall.conf i wstawianiu tam treści?
PS. Jeżeli to dużo zmienia to zamiast Windowsa XP zainstalowałem na tym kompie dziś Ubuntu JeOS, docelowo ten komp ma być prostym serwerem, nie instalowałem Ubuntu Serwer, bo owy komputer jest już leciwy.
Jeśli chcesz żeby skrypt uruchamiał się automatycznie i podczas startu konfigurował zaporę to tak, wrzuć skrypt do init a skoro jest to skrypt to powinien mieć rozszerzenie .sh a nie .conf ale proponuję nie dawać żadnego rozszerzenia system sam rozpozna, że jest to skrytp Proponuję zrobić tak, po kolei:
Jeśli masz skrypt, na przykład na pulpicie to skopiuj go do katalogu init:
sudo cp ~/Pulpit/firewall /etc/init.d/
Teraz musisz nadać odpowiedni priorytet:
sudo update-rc.d firewall defaults 90
Skrypt będzie się uruchamiał podczas każdego uruchamiania systemu, jednak pod skopiowaniu skryptu do init nie musisz uruchamiać ponownie komputera, wystarczy go uruchomić w ten sposób:
sudo /etc/init.d/firewall start
I zapora już działa.
Jakiemu komputerowi udostępniasz to nie robi różnicy tak samo jak nie robi różnicy jaka dystrybucja będzie na routerze Poza tym Ubuntu Server na pewno pójdzie na tym leciwym komputerze, bo ten system domyślnie nie posiada trybu gryficznego, jedynie tryb tekstowy (konsola), bo na serwer komu potrzebna grafika? Zwłaszcza jak obsługuje się go zdalnie przez SSH
No to podaj to coś tam, bo wróżką nie jestem. Tak poza tym, jeśli to karta ethernet, do której podpinasz kabel to trochę dziwne, że ten cały JeOS jej nie obsługuje.
"This can be found in /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-eth, which uses check_link_down in network-functions in the same directory. " Taka lokalizacja w ogóle nie istnieje… Chyba ze coś źle rozumiem, nie wiem.
Próbowałem jeszcze z tych linków tam podanych parę sposobów, ale jak daje modprobe dmfe to pisze ze module not found.