Mam dwa komputery, jeden stacjonarny z Windows 7 Profesional X64, a drugi z Windows 8.1 X64
Czy da się połączyć dwa komputery za pomocą “Internetu”, żebym miał z jednego dostęp do drugiego ? Znaczy dostęp do plików, albo chociaż jednej partycji dysku twardego.
Jest taka możliwość ?
Nie wiem czy dobrze piszę, ale potrzebuje tego bardzo mocno, bardzo proszę o pomoc Z góry dziękuje :)
Cześć. Tak, jest taka możliwość, jeżeli jesteś podłączony do tej samej sieci możesz udostępnić tzw. “Open Folder” lub też “Dysk sieciowy” do którego wrzucasz pliki Wpisz w Google “Windows 7 udostępnianie plików i folderów w sieci lokalnej”, jest na ten temat wiele poradników, dobierz jakiś dla siebie bo nie wiem który z nich będzie dla ciebie zrozumiały. Mogę polecić ten http://www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/siec-domowa/2012/06/udostepnianie-plikow-w-sieci-lokalnej,2.aspx
Jak odpalisz sobie OpenVPN w trybie mostkowania, to grupa robocza lub domowa niekoniecznie musi odpadać. W przypadku PPTP też nie powinno być problemu.
Jeśli zdecydujesz się na TeamViewer, to możesz zaznaczyć opcję uruchamiania wraz z systemem i zdefiniować własne hasło. TeamViewer będzie działał sobie w tle i podczas połączenia podajesz ustalone hasło.
Ta opcja nazywa się dokładnie zdalny dostęp (remote control). TV tworzy VPN pośredni (z użyciem serwerów pośrednich).